Arvostelu

Mieleenpainuva ja puhuttava elokuvakokemus, joka saa todella miettimään rasismin ja muun järjettömän vihanpidon typeryyttä.

American History X on yksi niistä harvoista elokuvista, joka on saanut minut todella miettimään asiota. Katsoimme tämän eräänä iltana muistin virkistämiseksi kaveriporukalla ja mielipiteet jakautuivat puoleen jos toiseen. On sanottava, että jos elokuva todella saa pohtimaan noin paljon kuin mitä me pohdimme, se ei voi olla muuta kuin loistava.

Elokuva kertoo rankan tarinan nuoresta uusnatsista Derekistä (Norton), joka toimii tärkeänä hahmona paikallisessa rasistiporukassa. Pikkuveljensä Dannyn (Furlong) ihailema Derek vihaa kunnon uusnatsin tapaan tummaihoisia, juutalaisia sekä laittomia maahanmuuttajia ja joutuu aatteensa vuoksi vaikeuksiin: Eräänä yönä mies menee ja tappaa kaksi tummaihoista autovarasta omalle kotipihalleen. Häkin ovi heilahtaa.

Vankila opettaa Derekiä ja herra joutuu nielemään ylpeytensä. Rankkojen vankilakokemusten kasvattamana ja tummaihoiseen mieheen ystävystyneenä Derek pääsee taas vapaaksi ja päättää pitää huolen siitä, ettei pikkuveli tee samanlaisia tyhmyyksiä. Derek haluaa aloittaa uuden elämänsä kaukana kotikaupungistaan ja natsiaatteisista ex-kavereistaan, mutta joutuu toteamaan sen olevan vaikeampaa kuin hän luulikaan. Etenkin pikkuveljen taivutteleminen kaidalle tielle tuottaa ongelmia.

American History X oli mieleenpainuva ja puhuttava elokuvakokemus, joka saa todella miettimään rasismin ja muun järjettömän vihanpidon typeryyttä. Etenkin loppu, joka yllätti minut täysin, pistää ajattelemaan.

nimimerkki: Ookami

Pisteet: rating 100,000

Hukka
Käyttäjä, 52 arvostelua
Arvosteltu: 06.08.2007
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Mulholland Drive
Mulholland Drive arvosana 4,03
Mulholland Drive
Seitsemän
Seitsemän arvosana 4,19
Seitsemän
The Shining - Hohto
The Shining - Hohto arvosana 4,16
The Shining - Hohto
Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,40
Valamiesten ratkaisu

Elokuvan tiedot

American History X
American History X arvosana 4,27
Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
1998
Pituus:
119 min
Ohjaajat:
Tony Kaye
Käsikirjoittajat:
David McKenna
Pääosanäyttelijät:
Beverly D'Angelo, Edward Furlong, Edward Norton, Fairuza Balk, Jennifer Lien
Maat:
USA
Kielet:
englanti