Arvostelu

American History X on aivan mahtava elokuva ja erittäin vaikuttava teos.

Elokuva joka kannattaa katsoa. Elokuva jota ei todellakaan kannata jättää katsomatta. American History X on mahtavan viihdytävä ja opettava elokuva elämän yhdestä tasa-arvo pulmasta; rasismista, valkoihoisten ylemmyydestä ja inhosta tummaihoisia kohtaan. Se opettaa ihmisiä parhaalla mahdollisella tavalla ymmärtämään elämän eri puolia.

Derek pelottava ja väkivaltainen on uusnatsi, jolle mustat ovat myrkkyä, joka tulisi ja täytyykin hävittää pois mieluiten koko maapallolta. Eräänä iltana sitten eräät tummaihoiset erehtyvät varastamaan autoa väärältä äijältä, nimittäin Derekiltä. Derek ei arvattavasti pidä asiasta ja päättääkin antaa tummaihoisille herroille raivokkaan opetuksen. Tämän seurauksena idyllisen lähiöalueen katukivetyksellä lepää tummaihoisen pojan pään sisälmys ja Derek istuu poliisiautoon, jonka välitön suunta on vankila. Vankilassa Derek oppii uusia puolia elämästä ja huomaa, että tummaihoisetkin ovat ihmisiä, eivätkä millään muulla lailla valkoihoisista eroavia kuin ihon väriltään. Derek kasvaa suuren harppauksen henkisesti vankilavuosiensa aikana.

Tällä välin Derekin pikkuveli alkaa pyöriä uusnatsiporukoissa, toivoen että isoveljen palatessa vankilasta tämä voisi olla ylpeä pikkuveljestään. Kaikki on kuitenkin päälaellaan kun Derek palaa. Entiset ystävät eivät pidäkään Derekin uudesta luonteesta ja ajatusmaailmasta, ja yksi jos toinenkin on hämillään asiasta jos toisesta. Ja viimeinkin kun kaikki tuntuu olevan hyvin ja uusnatsit ovat takana olevaa elämää, kaikki romahtaakin.

American History X on aivan mahtava elokuva ja erittäin vaikuttava teos. Se pistää ihmisen miettimään ja ajattelemaan omaa elämäänsä sekä omia tekojaan. Miksi ihmisen täytyy mennä vankilaan asti ennen kuin hän ymmärtää mikä on oikein ja mikä on väärin? Miksi ihmisen täytyy tappaa ennen kuin hän ymmärtää mikä on oikein ja mikä on väärin? Ja miksi jotkut eivät ymmärrä sittenkään? Vankila toimii elokuvassa ikään kuin pelastajana. Siellä Derek tutustuu tummaihoiseen ihmiseen, ja siellä hän ymmärtää että tummaihoinen on aivan yhtä arvokas ja kunnioitettava kuin hän itsekin, eikä mikään likainen ja inhottava olio.

Mielestäni kaikkien pitäisi katsoa tämä elokuva. Jos ei muuten niin ainakin siinä toivossa että se saisi ihmiset ajattelemaan ja miettimään. Saisi rasistit miettimään tekojaan ja antaisi jokaiselle täällä maapallolla elävälle toivon siitä että ehkä vielä joskus KAIKKI tumma- ja valkoihoiset voisivat kulkea käsi kädessä, ilman rasistisia tasa-arvo vaikutteita tai muitakaan ennakkoluuloja. Katsokaa elokuva, minä pyydän. Katsokaa se.

Nimimerkki: Finns

Pisteet: rating 100,000


Vieras Arvosteltu: 19.10.2004
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Rita Hayworth - avain pakoon
Rita Hayworth - avain pakoon arvosana 4,54
Rita Hayworth - avain pakoon
Milanon ihme
Milanon ihme arvosana 3,93
Milanon ihme
Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,38
Vihreä maili
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta arvosana 4,43
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta

Elokuvan tiedot

American History X
American History X arvosana 4,27
Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
1998
Pituus:
119 min
Ohjaajat:
Tony Kaye
Käsikirjoittajat:
David McKenna
Pääosanäyttelijät:
Beverly D'Angelo, Edward Furlong, Edward Norton, Fairuza Balk, Jennifer Lien
Maat:
USA
Kielet:
englanti