Arvostelu

Mestarillinen sotatrilleri ensimmäisestä maailmansodasta kahden viestinviejän näkökulmasta.

"There is only one way this war ends. Last man standing."

Hienosta perhekuvauksesta (American Beaty) ja yhdestä parhaimmasta James Bond elokuvasta (Skyfall) tunnettu ohjaaja/käsikirjoittaja Sam Mendes hyppää uusimmassa elokuvassaan Taistelulähetit-1917 ensimmäisen maailmansodan pyörteisiin aikaisemmin vain lyhytelokuvia ja tv-sarja (Penny Dreadful) käsikirjoittaneen Krysty Wilson-Cairnsin kanssa. Peter Weirin (Gallipolin) ja Peter Jacksonin dokumentin (They Shall Not Grow Old) ohella harvemmin ensimmäisestä maailmansodasta ollaan tarinoita elokuvissa kerrottu, mutta Taistelulähetit-1917 vie sodan kaaoksen järjettömyyteen sellaisella tunnelmalatauksella joka tuntuu vielä pitkään elokuvan loputtuakin.

Huhtikuun 6.1917. Ranskan ja Britannian armeija yrittää taistella kaikkialle leviävää Saksaa vastaan Pohjois-Ranskassa. Tiedustelijat ovat saaneet selville että Saksalainen sotajoukko suunnittelee katalaa yllätysiskua yli 1600 sotilaan patalijoonalle useiden mailien päässä ja kaikki viestintäyhteydet on poikki. Kenraali Erinmore (Colin Firth) valikoi kaksi nuorta sotilasta Blaken (Dean Charles-Chapman) ja Schofieldin (George MacKay) viemään varoitusviestin eversti MacKenzielle (Benedict Cumberbatch) ja Blaken veljelle (Richard Madden) ennen kuin ajautuvat Saksalaisten joukkosurmaan. Nuorten sotilaiden matkasta muodostuu heti alusta lähtien todellinen painajainen.

Taistelulähetit-1917 on vaikuttavan pysäyttävä sotatrilleri. Vähän kuin yksi painajaismainen pakomatka läpi ensimmäisen maailmansodan. Sam Mendes pitää tarinan enemmän kuin otteessaan pitävänä ja välillä tuntuu kuin tarina olisi todellakin yksi suuri kohtaus. Taistelulähetit-1917 on Christopher Nolanin (Dunkirkin) ja Alejandro G. Iñárritun (The Revenant) elokuvien tyylisellä toteutuksella ja Steven Spielbergin (Pelastakaa Sotamies Ryan) elokuvan armottomalla tunnelmalla ladattu sotatrilleri.

Sam Mendesin ja krysty Wilson-Cairnsin käsikirjoittama Taistelulähetit-1917 luo tunnelman äärimilleen ja kahden nuoren sotilaan matkasta viedä varoitusviestiä tulee epätoivon ja kuoleman täyttämä matka. Hiiviskelyt punkkereissa, juoksuhaidoissa ja ruumiskasojen keskellä vihollisen ollessa koko ajan ympärillä saa pulssin mukavasti kohoamaan ja aika tikittää taustalla uhkaavasti kohti lohdutonta sotilasjoukon teurastusta. Saksalaiset kuvataan tarinassa säälittömiksi ihmishirviöiksi.

(Menetetty Maa) ja (Blade Runner 2049) elokuvat kuvannut Roger Deakinsin kuvaama Taistelulähetit-1917 luo visuaalisesti taidokkaan ja sangen tehokkaan kuvauksen ensimmäisestä maailmansodasta ja erityisesti kohtaus jossa sotilaat juoksevat taistelukentällä paniikissa pommien viskoutuen ympärille on yksi intensiivisimmistä sotakohtauksista hetkeen aikaan. Taistelulähetit-1917 elokuvan kuvasto muistuttaa välillä jotain kauhuelokuvaa jossa haljenneita ja mädäntyviä ruumita riittää ja sotilaita menee halki, poikki ja pinoon melko rumastikin välillä.

Melkein jokaisessa kohtauksessa mukana olevat Dean-Charles Chapman ja George MacKay ovat rooleissaan suorastaan erinomaisia ja saavat välilleen voimakkaan ystävyysiteen. Colin Firth, Andrew Scott, Mark Strong, Richard Madden, John Hollingworth ja muutaman osuvan lauseen ympärillä olevasta sotatilanteesta lausuva Benedict Cumberbatchin kaltaiset konkarinäyttelijät on osuvasti pistetty tarinaan sivurooleihin mukaan. Thomas Newmanin säveltämät kauniit musiikit yhdistettynä Roger Deakinsin hienoon kuvaukseen luovat Taistelulähetit-1917 elokuvasta kauniin karmivan sotakuvauksen.

Kokonaisuutena Taistelulähetit-1917 on mestarillinen sotatrilleri ensimmäisestä maailmansodasta kahden viestinviejän näkökulmasta.

Pisteet: rating 90,000

andy
Tähtääjä, 464 arvostelua
Arvosteltu: 24.01.2020
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

American History X
American History X arvosana 4,27
American History X
Jeanne d'Arcin kärsimys
Jeanne d'Arcin kärsimys arvosana 4,23
Jeanne d'Arcin kärsimys
Takaikkuna
Takaikkuna arvosana 4,23
Takaikkuna
Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot

Elokuvan tiedot

Taistelulähetit - 1917
Taistelulähetit - 1917 arvosana 3,84

Taistelulähetit - 1917 (2019)

Alkuperäinen nimi: 1917

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2019
Pituus:
119 min
Ohjaajat:
Sam Mendes
Käsikirjoittajat:
Krysty Wilson-Cairns, Sam Mendes
Pääosanäyttelijät:
Andrew Scott, Anson Boon, Benedict Cumberbatch, Claire Duburcq, Colin Firth, Daniel Mays, Dean-Charles Chapman, George MacKay, Mark Strong, Richard Madden
Maat:
Iso-Britannia, USA
Kielet:
englanti