Liam Neesonin uutuus on Hitchcock-tyylinen psykologinen trilleri

Liam Neeson ja Jaume Collet-Serra ovat aiemmin tehneet yhdessä menestyselokuvat Unknown, Non-Stop ja Run All Night. Kaksikon neljäs yhteistyö The Commuter on trilleri, joka kertoo yhden miehen epätoivoisesta tehtävästä estää suuronnettomuus täyteen pakatussa liikkuvassa paikallisjunassa.


Käsikirjoitus osoittautui vastustamattomaksi sekä tähdelle että ohjaajalle - ei pelkästään toiminnan ja jännityksen takia, vaan siksi että tarinassa oli moraalisia ristiriitoja, joita päähenkilö joutui kohtaamaan.

- The Commuter kysyy yleisöltä: Olisitko valmis tekemään huomattavaa palkkiota vastaan jonkin pienen asian, jonka seurauksia et tiedä, tietämättä mitä siitä seuraa, sanoo ohjaaja Jaume Collet-Serra.

- Elokuvan keskushahmo joutuu tekemään filosofisen valinnan. Kuusikymppinen mies on juuri saanut potkut. Hänellä ei ole säästöjä, mutta asuntolainan lyhennykset on maksettava. Ajatteleeko hän tilanteessa vain itseään, vai miettiikö hän tekonsa moraalisia seurauksia. Haluamme että yleisö kysyisi samaa itseltään, Collet-Serra pohtii.

Liam Neesonin mielestä tarinan reaaliaikainen kerronta lisää jännitysmomenttia.

- Elokuva etenee lähes reaaliajassa, Neeson kertoo.

- Päähenkilö huomaa, millaisen tapahtumaketjun hän on käynnistänyt, ja yrittää saada selville, kuka on salaliiton takana. Jännitys kasvaa jokaisen pysähdyspaikan kohdalla, kun uusia matkustajia nousee sisään, ja aina tulee uusia johtolankoja. Vaara kasvaa ja kasvaa. Vähitellen elokuvasta tulee nopeasti etenevä psykologinen trilleri, josta tulee mieleen Alfred Hitchcockin Muukalaisia junassa ja Vaarallinen romanssi.


Elokuvan päähenkilö on New Yorkin osavaltiossa vaimonsa ja poikansa kanssa asuva Michael MacCauley. Hän on keskiportaan päällikkö, joka työskentelee vakuutusyhtiössä. Monien perheellisten kovaa työtä tekevien miesten tapaan Michael on joutumassa taloudelliseen ahdinkoon ja yrittää epätoivoisesti saada palkkansa riittämään. Poika on lähdössä opiskelemaan, eikä vaimo tiedä, että perhe elää yli varojensa.

Sitten tilanne pahenee kertaheitolla, kun Michael saa potkut työstään. Se ei ole kuitenkaan ainoa asia, joka on pilaamassa hänen päivänsä. Kotimatkalla junassa nainen nimeltä Joanna esittelee itsensä hänelle ja tekee ehdotuksen. Etsi junasta matkustaja, joka ei kuulu joukkoon, ja saat suuren summan rahaa. Voisi kuvitella tarjoukseksi, josta ei voi kieltäytyä. Mutta ei siinä tapauksessa, jos kyseessä on entinen poliisi, jolla on vahva käsitys oikeasta ja väärästä.

Michael suostuu lopulta etsimään halutun henkilön matkustajien joukosta käyttämällä päättelykykyään ja taitoaan paljastaa ihmisten todellinen henkilöllisyys. Samalla Michael huomaa olevansa keskellä hengenvaarallista salaliittoa, joka on koitumassa kaikkien matkustajien kohtaloksi. Michael on ainoa, joka pystyy pysäyttämään tragedian.


Kun Michael päättelee, keihin matkustajista voi luottaa, hän samalla joutuu vaaralliseen takaa-ajoon estääkseen salaliiton toteutumisen ja saadakseen tappajat kiinni, jotta juna matkustajineen pääsisi turvallisesti periille.

Kun Collet-Serra luki käsikirjoituksen, hän näki yhteyksiä elokuvaansa Non-Stop.

- Se on Non-Stopin henkinen jatko-osa, ohjaaja sanoo.

- Kun mysteeri kietoutuu päähenkilön ympärille, on tehokkaampaa, jos sankari on tavallinen tyyppi. Se on hyvin hitchcockmaista. Miten paljon hän on valmis tekemään rahan takia tietämättä seurauksia? Kun epätavallisia asioita tapahtuu tavallisille ihmisille, on tärkeää, että me katsojina olemme samaa mieltä niistä, ja toiminnan on edettävä uskottavasti sen jälkeen, kun valinnat on tehty.

The Commuter tulee ensi-iltaan 26.1.2018.

Haastattelu: StudioCanal

JussiHuhtala 08.01.2018 klo 15:21

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...