Kulissien takana

Elokuvien kulisseissa sattuu ja tapahtuu paljon sellaista mitä ei koskaan voisi elokuvasta päällisin puolin uskoa. Leffojen takaa saattaa löytyä niin hassuja tarinoita, vakavia onnettomuuksia kuin kuolemaakin. Leffatykki listaa oudoimpia tarinoita kulissien takaa.

1. Pakaroiden paljastelua

Kummisetä-elokuvat eivät ole mitään alapäähuumorin elokuvia, mutta kuvauksista niin voisi kuvitella. Mafiatrilogian miesvoittoinen näyttelijäkaarti vitsaili kuvauksissa usein, ja James Caan ja Robert Duvall keksivät pelleillä varsin koulupoikamaisesti: miehet vetelivät kuvauksissa housujaan nilkkoihin ja pyllistelivät kuvauksissa muille näyttelijöille. Tuolloin nuoret miehet rohkenivat paljastella pakaroitaan jopa itse Marlon Brandolle, mutta veteraaninäyttelijä pisti vielä paremmaksi. Kuuluisan hääkohtauksen kuvauksissa, missä esiintyy näyttelijöiden lisäksi noin 500 avustajaa, Brando veti housunsa nilkkoihin ja esitteli alastoman takamuksensa koko monisataapäiselle kuvausporukalle. Tapauksen johdosta Brando sai Duvallilta ja Caanilta herrojen itse keksimän pyllistelyn korkeimman nimityksen ja vyön, jossa luki titteli "Mighty Moon King".

2. Helikopteri murskasi näyttelijät

Toisin kuin usein luulisi, elokuvien kuvauksissa on loukkaantunut tai jopa kuollut vuosien saatossa useampikin näyttelijä tai työryhmän jäsen. Brutaalein tarina lienee Twilight Zone -elokuvan kuvauksista (1983, suomeksi Hämärän pelottavat varjot). John Landis kuvasi Vietnamissa kesällä 1982 sellaista jaksoa kauhuelokuvasta, missä amerikkalaisen Vic Morrisin esittämä näyttelijä pelastaa pienestä kylästä kaksi lasta, kohtauksessa missä sotilashelikopteri tulittaa lapsia. Kohtausta ei harjoiteltu tai suunniteltu tarpeeksi ja kaikki meni kauhistuttavalla tavalla pieleen. Helikopteri laskeutui keskelle erikoistehosteräjähdyksiä tietämättä kunnolla mitä tapahtuu, ja tappoi vahingossa kohtauksen näyttelijät. Kopterin propellit leikkasivat Morrisilta ja 7-vuotiaalta tytöltä päät, 6-vuotias tyttö murskaantui kopterin alle. Kävi ilmi, että Landis oli lähtökohtaisestikin palkannut paikalliset lapset salaa tuottajilta lasten työsuojelulakien vastaisesti, ja järkyttävä onnettomuus johtikin yli vuosikymmenen kestäneisiin oikeudenkäynteihin.

3. 13-vuotiaan vahinkopöllyt

Sympaattinen neljän pojan kasvutarina, rakastettu kesäelokuva Stand by Me - Viimeinen kesä (1986) esitteli yleisölle neljä nuorta poikaa, joista herttaisimpana pidettiin pullukkaa Jerry O'Connellia höpsön Vernin roolissa. Harva tietää, että kuvaukset seisahtuivat pariksi päiväksi kun 13-vuotias poika onnistui vahingossa saamaan päänsä täysin sekaisin. O'Connell halusi piipahtaa kuvauspaikkakunnalla pidetyillä maalaismarkkinoilla, ja osti sieltä itselleen pussin kotitekoisia keksejä. Markkinat olivat kuitenkin niin sanotusti hippihenkiset, ja keksit olivat todellisuudessa marihuanalla varustettuja. Pahaa aavistamaton nuorukainen söi koko pussin ja kun kuvausryhmä lähti etsimään kylällä liian pitkään viipynyttä näyttelijää, he löysivät itkuisen pojan puiston penkiltä, joka oli kauhuissaan olotilastaan. Kuvauksiin otettiin parin päivän tauko, että järkyttynyt poika sai selvittää päänsä rauhassa.

4. Harry Potter -stuntti halvaantui

Elokuvissa usein noteeraamatta jäävät elokuvien rohkeimmat sankarit, stunt-näyttelijät. Harry Potter -elokuvissa Potterin niminäyttelijän Danien Radcliffen stuntit teki koko saagan ajan sama mies, David Holmes, josta tulikin vuosien aikana Radcliffen ystävä. Viimeisessä elokuvassa Kuoleman varjelukset: osa 2 (2011) näyttävä räjähdyskohtaus kuitenkin epäonnistui pahasti; Holmes lensi räjähdyksestä suoraan niskansa päälle ja halvaantui välittömästi vyötäröstä alaspäin. Onnettomuuden jälkeen Radcliffe vieraili sairaalassa tapaamassa stunttiaan ja järjesti hyväntekeväisyysillallisen, millä keräsi varoja Holmesin sairaalahoitoihin.

5. Salattu lapsinäyttelijä

David Lynchin ahdistava ja omalaatuinen, vanhemmuuden pelkoja käsittelevä Eraserhead (1977) on elokuva, jonka tekemisestä ei ole juuri juoruiltu. Elokuvassa niin sanottua vauvaa "näyttelevä" limainen otus herätti hämmennysta katsojissa, mutta Lynch ei suostunut kertomaan miten vauvahahmo on tehty ja kielsi kaikkia työryhmäläisiäkin puhumasta asiasta. Elokuvan budjetin, julkaisuvuoden ja yleisen tyylin huomioiden mikään tietokone-efektointikaan ei voinut olla kyseessä. Vuosien mittaan hahmon ulkomuotoa ja tekstuuria on analysoitu tarkkaan, ja nykyisin virallisesti varmistamattoman varmaa tietoa on, että elokuvan vauvahahmoa esitti lehmän keskenkasvuinen sikiö.

6. Setti aiheutti syöpää

Tšingis-kaanin elämästä kertova elokuva Valloittaja (1956) lienee maailman ainoa elokuva, jonka voisi katsoa mutkan kautta tappaneen kymmeniä elokuvan työryhmäläisiä. Eikä ketä tahansa työryhmäläisiä, vaan myös elokuvan pääroolissa nähdyn John Waynen. Elokuva kuvattiin Utahissa alueella, missä oli aikoinaan tehty useita ydinkokeita. Lisäksi alueelta kuljetettiin 60 tonnia hiekkaa Hollywoodiin, jotta studiokuvauksiin saatiin luotua aidolta näyttävä ulkomiljöö. Elokuvan tuotantoryhmä tiesi alueen ydinkokeista, mutta valtion viranomaiset vakuuttivat alueen maaperän olevan vaaratonta. Sitä se ei kuitenkaan ollut: työryhmä vietti kuukausia ydinsaastuneen hiekan parissa ja ennen pitkää jopa 91 ihmistä elokuvan työryhmästä sairastui syöpään, joista suurin osa kuoli. John Wayne sairastui keuhkosyöpään vuonna 1964, mihin mies itse arveli rankan tupakointinsa vaikuttaneen. Lopulta Wayne kuitenkin kuoli mahasyöpään vuonna 1979. Myös moni muu elokuvan päähenkilöistä sekä ohjaaja Dick Powell kuolivat syöpään 60- ja 70-luvuilla.

6. Naiset verissäpäin

Ei ole salaisuus, että Hollywoodista löytyy useita taistelupareja ja näyttelijöitä, jotka eivät tule toimeen keskenään. Harvat riitapukarit lyövät kuitenkaan laudalta Bette Davisia ja Joan Crawfordia, jotka esiintyivät elokuvassa Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? (1963) Jo ennen kuvausten alkamista alan piireissä tiedettiin, että naiset vihasivat toisiaan yli kaiken ja olivat haukkuneet toisiaan jo 30 vuotta. Ohjaaja Robert Aldrich kuitenkin piti näyttelijävalintoja juuri sopivina, koska roolihahmojen tulikin inhota toisiaan. Inho vaan sattui leviämään myös roolien ulkopuolelle: molemmat järjestivät toiselle paikoittain lapsellisia, paikoittain hyvin julmia piloja kuvauspaikalla. Davis esimerkiksi vaihtoi kaikki kuvauksissa pyörineet Pepsi-pullot Coca Cola -pulloihin, koska Crawford oli naimissa Pepsin toimitusjohtajan kanssa. Taistelukohtauksessa missä naisten oli tarkoitus näytellä tappelevansa, he tietysti mäiskivät toisiaan aidosti. Davis esimerkiksi potkaisi Crawfordia suoraan naamaan ja vitsaili myöhemmin, että elokuvan nimeksi pitäisi vaihtaa What Ever Happened to Your Face, Bitch? Crawford taas kertoi myöhemmin, että koko projektissa hauskin hetki oli se, kun hän sai työntää Davisin alas portaista. Kun Davis sai elokuvasta Oscar-ehdokkuuden, Crawford kampanjoi näyttävästi ehdokkuutta vastaan, ja kun palkinnon lopulta sai Anne Bankcroft, Crawford kävi pokkaamassa palkinnon Bankcroftin puolesta päästäkseen piruilemaan vihaamalleen vastanäyttelijälle.

8. Pikkupojan koiran leikkitappo aiheutti paniikin

Ennen vanhaan elokuvissa saatettiin oikeasti tappaa elokuvassa esiintyvä eläin jos tarina sitä vaati, kun muuten kuolemaa ei osattu näyttää. Koko perheen komediassa Skippy, eli suomeksi Papan poika seikkailemassa (1931) ei tapettu elokuvassa esiintyvää koiraa, mutta elokuvan pääroolin esittäjän ja koiran omistajan, 9-vuotiaan Jackie Cooperin annettiin uskoa niin. Jotta pojalta saataisiin oikeanlainen reaktio ja aitoa itkua, ohjaaja ja pojan setä Norman Taurog sekä pojan mummo sopivat, että he näyttelevät ampuvansa pojan koiran. Vaikka koira ei oikeasti kuollut, Cooper meni feikkikuoleman nähdessään shokkiin ja itki ja oksensi hysteerisesti niin kauan, että hänelle annettiin lopulta rauhoittavia. Vaikka metodi oli hyvin julma, sen voisi sanoa kannattaneen, sillä pikkupoika sai suorituksestaan parhaan miesnäyttelijän Oscar-ehdokkuuden. Suhde ohjaajasetään oli kuitenkin kärsinyt pysyvästi; Cooper alkoi tempun jälkeen inhota setäänsä, eikä juuri puhunut hänelle enää elokuvan jälkeen.

Niina Virtanen 27.08.2015 klo 19:34

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...