Twin Peaks tekee paluun

Lokakuun alussa tv-maailma kohahti, kun säännöllisin väliajoin huhuttu, monien märkä päiväuni varmistui todeksi - David Lynchin kulttiklassikko Twin Peaks tekee paluun uudella, 9-osaisella tuotantokaudella kesällä 2016. Herännyt keskustelu oli selkeän kaksijakoista: toisten mielestä kulttiklassikkoa ei missään nimessä saisi herätellä uudestaan henkiin, toiset odottavat Lynchiltä vähintään alkuperäisen kaltaista mestariteosta. Leffatykki listasi ajatuksia Twin Peaksin paluusta molemmilta näkökannoilta.

Historian salatuin jatko-osa…


Twin Peaksin mahdollinen jatko alustettiin jo vuonna 1991 kun Laura Palmer lausui kohtalokkaat sanansa sarjan toistaiseksi viimeisessä jaksossa. Uusi tuotantokausi saakin näillä näkymin ensi-iltansa 10. kesäkuuta 2016 - päivälleen 25 vuotta edellisen jakson Yhdysvaltojen ensi-illan jälkeen. Tämä on herättänyt villejä salaliittoteorioita siitä, onko sarjan luojien David Lynchin ja Mark Frostin koko ajan ollut tarkoituskin jatkaa sarjaa 25 vuoden jälkeen? Ovatko he ideoineet jatkoa kaikki nämä vuodet, ja nyt on luvassa ehkä TV-historian eeppisin jatko-osa?

…vai vanha idea uudelleenlämmiteltynä?

Valitettavasti tarina kaikkien näiden vuosien ajan haudutetusta jatko-osasta ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Mark Frost kertoi TV Line -julkaisulle, että vakava ajatus kolmannen tuotantokauden tekemisestä heräsi Lynchille ja Frostille (kuvassa) kolmisen vuotta sitten lounaalla. Miehet olivat jutellessaan alkaneet puolivahingossa keksimään juonikuvioita uudelle Twin Peaks -tuotantokaudelle ja päättivät toteuttaa ideansa.

Aika tuo karismaa ja syvyyttä…

Ajatus tutuista Twin Peaks -hahmoista 25 vuotta myöhemmin on kieltämättä äärimmäisen herkullinen. Erityisesti teknologisen vallankumouksen ja internetin myötä maailma on täysin toinen paikka kuin 25 vuotta sitten, joten on kiinnostavaa nähdä miten Lynch ja Frost tuovat nykyajan pieneen ja etäiseen Twin Peaksin vuoristokylään. Myös sarjan hahmot 2010-luvulla on kiinnostava ajatus: esimerkiksi yhtä sarjan päähenkilöistä, agentti Dale Cooperia näytellyt Kyle MacLachlan on saanut vuosien mittaan vaan lisää karismaa, ja on osaava näyttelijä edelleen, niin kuin miehen mittava ura erityisesti TV:n puolella osoittaa.

…vai parasta ennen -päiväys meni jo?

Toisaalta taas aika on tehnyt tehtävänsä myös Twin Peaksin väestölle. Ajasta ikuisuuteen sarjan keskeisistä hahmoista ovat siirtyneet ainakin Pete Martellia näytellyt Jack Nance sekä demonista Killer Bob -hahmoa esittänyt Frank Silva. Useat sarjan näyttelijät tekevät näyttelijän töitä enää harvakseltaan, jos ollenkaan. Esimerkiksi sarjan prätkäjätkä Jamesia esittänyt James Marshall on tehnyt lähinnä pieniä sivuosia ja keskittynyt muusikon uraan. Leo Johnsonia näytellyt Eric DaRe on näytellyt viimeksi vuonna 2002, jonka jälkeen hän oli hetkellisesti julkisuudessa kun miestä epäiltiin kymmenien tuhopolttojen tekijäksi, mutta todettiin syyttömäksi. Myös ulkoisesti joissain näyttelijöissä on huomattavia muutoksia. Luonnollisesti ikääntyminen tekee tehtävänsä kaikille, mutta ainakin sarjan siroa kaunotarta Donnaa näytellyt Lara Flynn Boyle (kuvassa) tulee olemaan hyvin toisennäköinen kuin 25 vuotta sitten, sillä naisen teettämät mittavat kauneusleikkaukset ovat muuttaneet hänet lähes tunnistamattomaksi entisestään.

Kulttiklassikko palaa entistä komeampana…

Yksi Twin Peaksin suosion syitä oli sen ilmestymisaikaan nähden poikkeuksellinen erikoisuus. Koko sarja on sanalla sanoen outo, erittäin eriskummallinen ja surrealistinen. TV-historia ei tunne toista tapausta, jossa esimerkiksi puunhalolle puhuvalla naisella, ohjaajan cameo-roolilla (Lynch itse esiintyi sarjassa puolikuurona ja jatkuvasti huutavana poliisina) surrealistisilla unikohtauksilla ja erittäin omalaatuisilla hahmoilla varustettu draama nousisi valtavirtayleisön suureksi suosikiksi. Twin Peaksin kieroa mustaa huumoria, itsetietoista camp-asennetta ja surrealistista pikkukylän kuvausta on yritetty jäljentää monesti sarjan jälkeen, mutta harva on onnistunut. Ehkä Twin Peaksin kaltainen outolintu onkin juuri se mitä TV tällä hetkellä tarvitsee? Kaukana Hollywoodin kukkuloilta tai saippuasarjojen pintaliitomaailmasta, ankeassa vuoristokylässä tapahtunut, näennäisesti tavallisista ihmisistä kertonut tarina teki vaikutuksen 90-luvun laman aikoihin. Ehkä myös 2010-luvun lama-ajan TV:n katsojat kaipaavat samanlaista tavallisuutta ja sen pinnan alta löytyvää kieroutta?

...vai ei kannattaisi herätellä kaunista ruumista?

Pitää muistaa, että sarjan kulttistatus syntyi aikana ennen internetiä, Netflixiä, HBO:n laatusarjoja sekä yleistä TV:n draamasarjojen kultakautta, jota voitaisiin sanoa parhaillaan elettävän. 80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa televisiossa ei yksinkertaisesti ollut juurikaan kilpailua Twin Peaksin kaltaiselle omalaatuiselle ja oudolle draamalle, vaan maailman katsotuimpien tv-sarjojen joukossa juhlivat sellaiset huomattavasti kevyemmät sarjat kuin Dallas, Dynastia, Beverly Hills 90201, Kova Laki ja Miami Vice. Tällä hetkellä tilanne on täysin toinen: hyvin taidokkaasti kirjoitettuja ja erittäin korkealaatuisia tv-sarjoja on enemmän kuin kukaan ehtii katsoa. Twin Peaks palaa täysin erilaiseen kilpailuasetelmaan kuin mistä aikoinaan lähti. Onko uudella tuotantokaudella kykyä pärjätä myös nykyisillä TV-markkinoilla?

Mestariohjaaja nousee takaisin TV-maailman valtaistuimelle…

Sarjan toinen luoja ja ohjaaja David Lynch on kiistatta yksi aikamme suuria elokuvaohjaajia. Omalaatuisesta jäljestään tunnettu ohjaaja ei ole koskaan tinkinyt elokuviensa erikoisuudesta tai taiteellisesta korkealaatuisuudesta. Nyt laadukkaiden tv-sarjojen aikana onkin oletettavaa, että huipputason elokuvaohjaajat siirtävät tekemisensä myös TV:n puolelle, niin kuin esimerkiksi David Fincherin kehittelemän House of Cardsin kohdalla kävikin. Lynchin tasoisen huippuohjaajan TV:ssä voisi toivoa lupaavan vain hyvää, erityisesti kun ei Lynch juuri rajoittanut luovuuttaan Twin Peaksin ensimmäisiä kausia tehdessäänkään.

… vai pakkopaluu telkkariin leffaideoiden puutteessa?

Ilkeimmät kriitikot ovat kuitenkin sanoneet Lynchin palaavan televisioon vain elokuvaideoiden puutteessa. Vuonna 2006 ilmestyneen Inland Empiren jälkeen Lynch ei ole elokuvia tehnyt, eikä ole julkisuuteen kertonut minkään elokuvan olevan tekeilläkään. Sen sijaan kaikenlaista muuta Lynch on innostunut tekemään: mies on tehnyt muun muassa musiikkia, suunnitellut urheiluvaatteita, pitänyt taidenäyttelyitä teoksistaan sekä keskittynyt stressinlievitystekniikoihin ja meditaation erikoistuneen David Lynch Foundation -yhdistyksensä toimintaan. On mies yhden lyhytelokuvankin kirjoittanut ja ohjannut, Lady Blue Shanghain vuonna 2011 - joskin kyseessä oli Diorin mainosvideo.

Lynch teki lisäksi jo heti Twin Peaks -sarjan jälkeen elokuvan Twin Peaks - Tuli kulje kanssani (1992), joka toimii sekä prologina että epilogina itse sarjalle. Elokuva sai aikoinaan murska-arvostelut ja se epäonnistui lippuluukulla, vaikka sitkeimmät fanit elokuvaa kehuivatkin. Epäonnistunut elokuva oli omiaan osoittamaan, ettei Lynchillä ole ehkä paras mahdollinen arviointikyky toteuttamisen arvoisten projektien suhteen.

Kävi Twin Peaksin kolmannen tuotantokauden kanssa miten kävi, varmaan on se, että kausi tehdään ja se tulee olemaan vuoden 2016 TV-tapaus. Aika näyttää kuinka monet sarjan huippuhahmot ovat mukana ja miltä näyttää 90-luvulta tuttu vuoristokylä 2010-luvulla.

Niina Virtanen 09.10.2014 klo 15:32

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...