Netflixin Emmy-menestys jatkuu

Viime vuonna verkkopalvelu Netflix teki historiaa olemalla ensimmäinen verkkopalvelu, jonka oma tv-sarja-tuotanto House of Cards sai useita ehdokkuuksia maailman parhaita tv-tuotantoja palkitsevassa Emmy-gaalassa, ja tänä vuonna Netflix löi kaikki omat ennätyksensä. Yhteensä viisi eri Netflix-tuotantoa saivat yhteensä 31 Emmy-ehdokkuutta, mm. parhaasta draamasarjasta (House of Cards), parhaasta komediasarjasta (Orange is the New Black) ja parhaasta dokumentista (The Square). Jättimenestyneet sarjat; poliittinen trilleri House of Cards ja naistenvankilaan sijoittuva draamakomedia Orange is the New Black ovat suurelle yleisölle tuttuja myös Suomessa, mutta kolme muuta ehdokasta ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Leffatykki perehtyi vähemmän tunnettujen Emmy-ehdokkaiden taustoihin.

Derek

Emmy-ehdokkaista kiinnostavin lienee Ricky Gervaisin uusin sarja, lämminhenkinen draamakomedia Derek, joka kertoo vanhainkodissa työskentelevästä kehitysvammaisesta miehestä Derekistä ja hänen elämästään vanhusten kanssa. Sarja sai ehdokkuuden parhaasta miespääosasta, jota Gervais itse näyttelee. Emmy-ehdokuudesta huolimatta sarja herätti paikoittain hölmistyneen vastaanoton yleisössä, joka on tottunut odottamaan ennen kaikkea alkuperäisestä The Office -sarjasta tunnetulta Gervaisilta hauskan ilkeää ja kuivaa huumoria. Kauden alussa ihmeteltiin, onko tarkoituksena pilkata kehitysvammaisia ja vanhuksia, vai millä tavoin Gervaisin omalaatuinen sarja olisi tarkoitus ottaa vastaan. Minkäänlaisesta pilkasta ei kuitenkaan ole kysymys, vaan Gervais on halunnut ilmentää sarjassa äärimmäisen empaattista, kilttiä sekä ihmis- ja eläinrakasta puolta itsestään. Sarjan hitaasti herännyt suosio on malliesimerkki Netflixillä toimivasta sarjasta: vanhuksista ja kehitysvammaisesta miehestä kertova, kiltteyteen perustuva sarja ei taatusti olisi lyönyt läpi sitcomeihin ja trendikkäisiin suurkaupunkikomedioihin painottavilla suurilla mainoskanavilla, mutta tasavahvan laadun ja hitaasti heräävän suosion perään kuuluttavalla Netflixillä sarja toimii.

Kuin todistellakseen, että kaikki ilmiöt eivät synny nopeasti, Ricky Gervais julkaisi Facebook-tilillään tällä viikolla ensimmäisen lehtiarvostelun, jonka The Office -sarja aikoinaan pelkän pilottijakson pohjalta sai. Kritiikissä sarjaa moititaan äärimmäisen tylsäksi ja epäonnistuneeksi, ja kirjoittaja julistaa, että vaikka Gervais on hyvä stand-up-koomikko, hän on todella huono näyttelijä ja kirjoittaja, joka ei tule menestymään. Kriitikot ovat olleet väärässä ennenkin, ja todennäköisesti Gervaisin tähti Derek vetonaulanaan jatkaa vain kasvamistaan. Keväällä 2014 julkaistu Derekin toinen kausi on saanut sarjan tyyliin jo tottuneelta yleisöltä sekä kriitikoilta ensimmäistä kautta huomattavasti ylistävämmän vastaanoton, joten Emmy-ehdokkuuksia lienee syytä odottaa myös ensi vuonna.

The Square

Elokuvapuolella Netflixin Emmy-ehdokkaista tunnetuin on The Square -dokumentti, joka oli myös Oscar-ehdokkaana parhaasta dokumentista keväällä 2014. Jehane Noujaimin elokuva kertoo alkuvuonna 2011 tapahtuneesta Egyptin vallankumouksesta Tahirin aukiolla. Sikäli elokuvan Emmy-ehdokkuus ei tullut yllätyksenä, että se on saanut myös muita merkittäviä ehdokkuuksia useista eri elokuvakilpailuista ja toistuvaa ylistystä sekä kriitikoilta että yleisöltä.

Egyptin vallankumous jää historiaan yhtenä ensimmäisistä konflikteista, joissa sosiaalisella medialla ja verkon käytöllä oli erityisesti nuorten keskuudessa suuri merkitys. Siksi onkin ironisen hauskaa, että elokuvan julkaisijana toimii juuri elokuvaverkkopalveluiden edelläkävijä Netflix. Kiinnostavinta palvelun julkaisemassa elokuvassa on kuitenkin se, että se nostaa Netflixin virallisesti myös elokuvajulkaisijana vakavasti otettavaksi kilpailijaksi suurten studioiden rinnalle. Koska palvelun julkaisema pitkä dokumentti on saanut jo Oscar-ehdokkuuden, lienee varmasti vain ajan kysymys koska Netflix alkaa julkaista omia pitkiä fiktioelokuviaan.

Brave Miss World

Emmyjen villi kortti Netflixin tarjonnasta on dokumenttielokuva Brave Miss World, jolle myönnettiin ehdokkuus nimikkeellä Exceptional Merit in Documentary Filmmaking. Elokuva kertoo Linor Abragilista, israelilaisesta missistä ja mallista, joka valittiin Miss Maailmaksi vuonna 1998. Voitto sai kuitenkin surullisen käänteen, kun tuore missi kertoi kruunaamisensa jälkeen, että hänet oli raiskattu julmasti vain muutama viikko ennen missifinaalia. Miss Maailma ei tyytynyt kestämään asiaa yksin, vaan aloitti maailmanlaajuisen, näyttävän kampanjan seksuaalista väkivaltaa vastaan, josta elokuva kertoo.

Elokuvan ohjauksesta vastaa näyttelijä Gregory Peckin tytär, ohjaaja, tuottaja ja näyttelijä Cecilia Peck. Brave Miss World on pienehkö tuotanto, joka ei rymistänyt katsojasuosikiksi kertaheitolla, vaan on kerännyt katsojia ja kehuja pikku hiljaa pienen kampanjan turvin. Elokuva on hyvää vastapainoa Netflixin suuremmille ja kalliimmille tuotannoille, ja näyttää että pienemmät ja vähemmän tunnetutkin elokuvat voivat menestyä, jos sisältö on tarpeeksi laadukasta.

Netflixin valttina laatutakuu

Jo lyhyen ajan sisään on huomattu, että Netflix on vakiinnuttanut asemansa laadukkaiden ja monipuolisten sarjojen ja tulevaisuudessa kasvavissa määrin myös elokuvien tekijänä. Erityisesti tv-sarjoissa Netflix on päässyt edelläkävijän asemaan: se on painottanut alusta asti, että tv-sarjojen teossa se ei usko perinteiseen pilottijakso-tuotantomalliin, vaan ostaa kerralla kokonaisen sarjan, jos kokee sen löytävän yleisönsä, ja julkaisee sarjan tuotantokauden heti kokonaisuudessaan. Ja se on kannattanut. Tv-sarjojen katsojalukuja- ja malleja tutkiva Nielsen Ratings teki vuonna 2013 tutkimuksen, joka osoitti, että niin sanottu binge-seuraaminen, eli tv-sarjojen ahmiminen lähes kertaistumalta, on vakiintunut normaaliksi tavaksi katsoa tv-sarjoja. Näin Netflix on voinut suoraan vastata katsojien nykyaikaiseen katsomiskulttuuriin.

Oletettavasti Netflix raivaa itselleen jalansijaa hitaasti mutta varmasti myös perinteisemmälle elokuva-alan puolelle, niinkuin menestyneet dokumentit jo osoittavat. Onkin kiinnostavaa nähdä miten perinteiset studiot ja tuotantoyhtiöt voivat vasta verkkopalvelun luomaan uuteen kilpailuasetelmaan - sikäli kun kilpailua käydään tällä hetkellä ensisijaisesti laadukkaassa tarjonnassa, tilanteessa voittavat ennen kaikkea katsojat.

Niina Virtanen 17.07.2014 klo 15:36

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...