Pikaopas Cannesiin

Etelä-Ranskan rannikolla on taas toukokuussa vietetty Cannesin elokuvajuhlia - leffatapahtumien erikoisuutta, joka poikkeaa rakenteeltaan muista elokuvajuhlista ja pitää sisällään paljon enemmän kuin suuri yleisö tietääkään. Leffatykki tutustui Cannesin perusteisiin ja selvitti mistä kaikessa tapahtumassa pohjimmiltaan on kysymys.


Mikä: Yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista elokuvatapahtumista. Toisin kuin esimerkiksi maailmankuulu Oscar-gaala, Ranskan kollega ei paljoa paistattele iltapäivälehtien palstoilla julkkisten asukuvia enempää, eikä festivaaleilta lähetetä esimerkiksi Oscar-gaalan tapaista jättimäistä tv-lähetystä. Siitä huolimatta arvokas, elegantti ja yksi tärkeimmistä elokuvafestivaaleista on ehdoton näyttäytymispaikka A-listan julkkiksille, miljonääreille ja ympäri maailmaa tapahtumaan valuvalle eliitille. Myös Hollywood-tähdet matkustavat joka kevät Cannesiin, vaikka Hollywood-elokuvia eurooppalaisessa juhlassa hyvin harvoin palkitaan.

Missä: Vaikka Christina Aguilera aikoinaan kyseli "Missä Cannesin elokuvajuhlat pidetään tänä vuonna?", paikka on sama vuodesta toiseen - Cannesin merenrantakaupunki Etelä-Ranskassa.

Milloin: Toukokuussa.

Tapahtuman historia: Festivaalia suunniteltiin aikoinaan jo 1930-luvulla, mutta ensimmäinen tapahtuma järjestettiin vasta 1947, missä esitettiin 16 eri maasta tulevaa elokuvaa. Festivaalin pääpainona oli alunperin tasa-arvoisuus ja tasapuolisuus, minkä takia kaikki tuomariston jäsenet valittiin eri maista. Tapahtumaa ei järjestetty joka vuosi perustamisensa jälkeen, mutta se on kasvanut pikku hiljaa nykyiseen mittaansa. Kultainen Palmu -palkinto luotiin vuonna 1955 ja filmimarketti vuonna 1959, jolla pyrittiin lisäämään tapahtumaan kaupallista luonnetta. Filmimarketista tulikin pian elokuvamaailman suurin ja merkittävin kaupallinen tapahtuma, missä elokuvantekijät ja ostajat pääsevät tapaamaan toisiaan.

Mitä tapahtuu: Kaksi viikkoa kestävän festivaalin aikana järjestetään pääsarja, johon kuuluu kuusi kategoriaa:
1. In competition - Virallinen kilpasarja, jossa kilpailee 20 elokuvaa ja jonka voittaja saa Cannesin arvokkaimman palkinnon, Kultaisen Palmun.
2. Un Certain Regard - Sisältää 20 elokuvaa erilaisista kulttuureista ympäri maailmaa.
3. Out of Competition - Pääsarjan elokuvat, jotka eivät mahtuneet osallistumaan kilpailuun.
4. Special Screenings - Vuosittain valintakomitean erityisistä syistä ohjelmistoon valitsemat elokuvat.
5. Cinéfondation - Noin 15 lyhyestä ja keskipitkästä opiskelijaelokuvasta koostuva kilpasarja.
6. Short films - Noin 10 lyhytelokuvasta koostuva kilpasarja.

Toinen sarja, Parallel Section, esittelee elokuva-alaa neljästä eri näkökulmasta:
1. Cannes Classics esittelee elokuvan ja alan historiaa.
2. Tous les Cinémas du Monde esittelee elokuvan moninaisuutta ja kulttuurista kirjavuutta ympäri maailmaa tulevilla elokuvilla.
3. Caméra d'Or on kilpasarja, jossa kilpailevat parhaat esikoiselokuvat. Sarjassa myönnetään useita erilaisia tunnustuksia alan uusille nimille.
4. Cinéma de la Plage on Cannesin vanhojen klassikoiden ja kilpasarjan ulkopuolelle jääneiden elokuvien näytös, joka järjestetään meren rannalla.

Lisäksi Cannesissa järjestetään useita erilaisia pääsarjoista erillisiä tapahtumia, kuten kriitikoiden viikko, jolla esitellään tekijöidensä ensimmäisiä tai toisia elokuvia. Lisäksi kahden viikon aikana pidetään useita luentoja ja koulutuksia alalta, elokuva-aiheisia taidenäyttelyitä, kansainvälisten tuottajien tapaaminen sekä maailman suurin elokuvamarketti, Marché du Film, missä alan tekijät tapaavat ja myyvät elokuviaan. Virallisen ohjelman lisäksi festivaalien aikana järjestetään tähdille kymmeniä hulppeita juhlia, joihin ainoastaan tarkkaan valituilla kutsuvierailla on pääsy.

Mitä ja miten palkitaan: Tärkein Cannesissa ojennettava palkinto on Palme d'Or, Kultainen Palmu, joka myönnetään festivaalin parhaalle elokuvalle. Cannes ei koskaan ole määrittänyt sääntöjään liian tarkkaan, vaan palmu voidaan myöntää myös usealle elokuvalle samana vuonna, joskin viimeksi Cannesissa on palkittu kaksi elokuvaa vuonna 1993, jolloin sekä Piano että Jäähyväiset jalkavaimolle saivat Kultaisen Palmun. Vuonna 2013 Kultainen Palmu ojennettiin elokuvasta Adelen elämä: osat ja 1 ja 2 poikkeuksellisesti sekä elokuvan ohjaajalle Abdellatif Kechichelle että sen kahdelle päänäyttelijättärelle Léa Seydoux'lle ja Adèle Exarchopoulosille.

Palmun saajan valitsee kansainvälisistä elokuva-alan ammattilaisista koostuva tuomaristo. Tänä vuonna tuomariston puheenjohtajana toimii uusiseelantilainen Jane Campion, joka on ainoa Kultaisen Palmun elokuvallaan Piano voittanut naisohjaaja. Suomalaisista tuomaristossa on aikoinaan istunut Peter von Bagh. Itse Kultainen Palmu -palkinto on muuttunut vuosien mittaan useasti, nykyisin palkinto on 24 karaatin kullasta valettu palmunlehti, joka on aseteltu ison kristallin päälle nahkaiseen laatikkoon.

Suomalaiset elokuvat ovat olleet muutamia kertoja ehdolla Kultaisesta Palmusta, mutta eivät voittaneet koskaan. Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä palkittiin vuonna 2002 Grand Prix -palkinnolla, joka on heti palmun jälkeen Cannesin arvokkain palkinto.

Erikoista:

- Koska Cannes on meren rannalla, monet tähdet saapuvat festivaaleille näyttävillä jahdeillaan. Satamapaikka jahdille viikoksi maksaa vuosittain noin 20 000 €.
- Cannesissa mielipiteensä osoitetaan hyvin avoimesti. Jos elokuva ei miellytä yleisöä, sille buuataan kovaan ääneen. Myös tänä vuonna tapahtuman avajaiselokuvana toiminut Grace of Monace sai Cannesissa äänekkäät buuaukset ja murska-arviot näytöksen jälkeen.
- Liekö ranskalaiset turvatoimet jotenkin kevyet, mutta Cannesissa on tehty toisinaan myös erinäisiä jekkuja tai mielenosoituksia. Tänä vuonna punaisella matolla on tepastellut jo varoitusnauhaan ja suttuiseen meikkiin pukeutunut tuntemattomaksi jäänyt nainen. Lisäksi julkkiksia aiemminkin jekuttanut ukrainalainen mies onnistui pääsemään punaiselle matolle, missä heittäytyi mahalleen ja kurkki näyttelijä America Ferreran hameen alle tämän poseeratessa kameroille.
- Elokuvajuhlat ovat inspiroineet myös toisen menestyneen tapahtuman samaan kaupunkiin: Cannes Lions International Advertising Festivalin. Vuonna 1953 perustettu mainoselokuvia palkitseva tapahtuma on maailman arvokkain mainoselokuvan festivaali, jota vietetään vuosittain kesäkuussa.

Niina Virtanen 22.05.2014 klo 11:23

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...