Netflix mullistaa television katselun?

Vietin kesälomani ensimmäiset päivät helteestä huolimatta sisätiloissa Litchfieldin naistenvankilassa esimerkiksi Piperin, Crazy Eyesin, Dayan ja Redin seurassa. Netflixin kolmas oma tuotanto, heinäkuussa palveluun ladattu draamakomedia Orange is the New Black vei mennessään. Pari päivää myöhemmin opetin maaseudulla asuvia vanhempiani internet-tv:n ja Netflixin käyttöön. Tätä juttua terassilla kirjoittaessani takanani istui noin 60-vuotias nainen, joka kertoi ystävilleen mitä sarjoja seuraa Netflixistä.


Kuuluu internet-tv:n katsojista sitten Netflixin, HBO Nordicin tai Viaplayn joukkoihin, sitä ei voi kukaan kieltää, että vuosi 2013 tulee jäämään mediahistoriaan vuotena, jolloin verkon kautta katsottava TV omine sarjoineen löi lopullisesti läpi.

Maailmanlaajuisesti tunnetuin tilausvideopalvelu, eli niin sanottu video on demand tai lyhyemmin VOD-palvelu, Netflix iski rytinällä suomalaisiin koteihin lokakuussa 2012. Yhdysvalloissa palvelulla on kuitenkin yllättävän pitkä historia. Vuonna 1997 perustetun palvelun pääasiallinen bisnes oli alunperin postin kautta lähetettävät DVD-elokuvat. Netflix oli periaatteessa kuin postin kautta toimiva videovuokraamo, mutta sillä erolla että vuokraajat pystyivät pitämään vuokraamiaan elokuvia lainassa niin pitkään kuin halusivat normaalin kuukausiveloituksen hinnalla. Elokuvissa oli kuitenkin veloitukseen suhteutettu maksimimäärä kuinka monta DVD:tä kerralla sai pitää hallussaan. Uuden halutessaan vanha piti postittaa takaisin. Kotiin lähetettävillä DVD-levyillä oli USA:ssa erittäin suuri suosio; vuonna 2007 Netflix tiedotti lähettäneensä kymmenessä vuodessa yhteensä miljardi elokuvaa postitse.

Tämän vuoden alussa Netflix vei tilausvideopalvelut täysin uudelle aikakaudelle ja uutisoi lähtevänsä täysillä kilpailemaan niin sanotun tavallisen TV:n kanssa. Netflix toivoo mullistavansa tv:n katsomisen mallin täysin ja poistavansa katsojalukuihin ja ohjelmapaikkakilpailuun perustuvan tv-ohjelmien menestystä mittaavan tuotantomallin.

Laatusarjoja julki nopealla tahdilla

TV-mallin mullistaminen sai hyvän alun, sillä Netflixin nopealla tahdilla tänä vuonna julkaistut omat tv-sarjat ovat löytäneet niin katsojat kuin mediahuomionkin. Helmikuussa Netflix julkaisi vain palvelussa nähtävän ensimmäisen oman tv-sarjansa, poliittisen draamasarja House of Cardsin. Sarja oli erityisen kova pelinavaus palvelulle, sillä HOC:n tekijöihin listautuvat esimerkiksi menestysohjaaja David Fincher ja sarjan pääosassakin nähtävä Oscar-palkittu, pitkän linjan tähti Kevin Spacey.

Huhtikuussa seurasi toinen Netflix-tuotanto, kauhuelokuvaohjaaja Eli Rothin tuottama kauhutrillerisarja Hemlock Grove. Kuukautta myöhemmin palvelussa julkaistiin seitsemän vuoden tauon jälkeen neljäs kausi alunperin Fox:lla esitetystä hittikomediasta Arrested Development, joka tunnetaan Suomessa nimellä Sukuvika.

Viimeisimpänä heinäkuussa palveluun julkaistiin jutun alussakin esitelty Orange is the New Black. Tyyppillisten tv-kausisesonkien ulkopuolella, loma-aikaan heinäkuussa julkaistu sarja nousi välittömästi hitiksi niin yleisön kuin kriitikoidenkin keskuudessa. Jos House of Cards oli arvostetulla castillään, tunnetuilla tekijöillään ja yleisesti myyvällä poliittisella tarinallaan melko varma veto, Orange is the New Black on palvelun rohkea villi kortti. Piper Kermanin elämänkertakirjaan perustuvan sarjan päävastuullisena luojana toimii entuudestaan Weedsista tunnettu 44-vuotias nainen, Jenji Kohan, sarja käsittelee rohkeita teemoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä rotukysymyksiin, ja noin 95 prosenttia sarjan tärkeimmistä hahmoista on naisia.

Myöskään rooleissa ei American Pie -elokuvista tuttujen Jason Biggsin ja Natasha Lyonnen sekä 70's Showsta tutun Laura Preponin lisäksi juuri tuttuja kasvoja nähdä. Osalla päähenkilöistä ei ole taustallaan juuri ollenkaan näyttelijäkokemusta: vartija Bennetin roolissa nähtävä Matt McGorry tunnetaan Yhdysvalloissa entuudestaan lähinnä menestyneenä personal trainerina, ja Dayan roolissa nähtävä Dascha Polanco on aiemmalta koulutukseltaan sairaanhoitaja, joka päätyi sarjaan lahjaksi saamansa näyttelemiskurssin kautta.

Ei tarvetta kisata katsojaluvuista

Palvelun luonteeseen sopivasti sarjat ladataan palveluun heti kokonaisuudessaan. Katsojille tämä on tietysti harvinaista herkkua, mutta sarjan tarjoajalle taloudellinen riski - onhan ensimmäinen kausi jo kokonaan tehty ennen kuin kukaan on nähnyt jaksoakaan. Tavallisen tv:n puolella katsojaluvuista ja parhaista ohjelmapaikoista kisaavat sarjat saavat usein kuolemantuomion jo ensimmäisen kauden aikana, jos sarja ei saavuta tarpeeksi suurta suosiota tarvittavan nopeasti. Netflix sen sijaan tiedotti Orange is the New Blackin toisesta tuotantokaudesta jo ennen kuin ensimmäinen kausi oli julkaistu. Myös se saattaa olla Netflixin sarjojen korkean tason takana: sarjoilla ei ole tavallisen tv:n puolella esitettävien sarjojen tavoin tavoitteita miellyttää katsojia, eikä käsikirjoituksia muokata ainakaan ensimmäisellä kaudella suuremman yleisön tavoittelemiseksi.

Netflix ei julkaise katsojalukujaan, eikä sen sarjojen menestystä voikaan julkisuudessa näin ollen numeraalisesti mitata. Netflixin globaalin viestinnän johtaja Joris Evans on kommentoinut verkkomedia Mashablelle, että he eivät olekaan kiinnostuneita nopeasti kasvavista suurista numeroista, vaan nimenomaan kokonaisvaltaisen laadukkaista sarjoista joiden fanikantojen kasvattaminen kestää oman aikansa.

Katsojalukujen pimittämisestä johtuen kolmen Netflixin sarjan saamat 14 Emmy-ehdokkuutta herättivät mediassa suurta kohua. Jos numerot eivät voi internet-sarjojen laadukkuutta ja merkittävyyttä osoittaa, useat ehdokkuudet maailman arvostetuimmassa tv-sarjojen palkintogaalassa voivat. Varsinkin House of Cardsin yhdeksästä ehdokkuudesta oltiin ilahtuneita: nettisarja on ehdolla kaikissa tärkeimmissä draamasarjojen kategorioissa, mm. paras draamasarja, paras miespääosa, paras naispääosa ja paras ohjaus.

Verkkomedian aikana kun internet on arkipäivää maailman joka kolkassa, on itsestään selvää, että television toimintamalli ja katsominen tulee digitalisoitumisen myötä muuttumaan vahvasti tulevina vuosina. Jos muutos tarkoittaa Netflixin viitoittamalla tiellä sitä, että katsojille tarjotaan entistä enemmän laatutarjontaa vapaaksi katsottavaksi koska vaan, muutos on erittäin tervetullut.

Niina Virtanen 08.08.2013 klo 09:45

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...