Netflix mullistaa television katselun?
Kuuluu internet-tv:n katsojista sitten Netflixin, HBO Nordicin tai Viaplayn joukkoihin, sitä ei voi kukaan kieltää, että vuosi 2013 tulee jäämään mediahistoriaan vuotena, jolloin verkon kautta katsottava TV omine sarjoineen löi lopullisesti läpi.

Maailmanlaajuisesti tunnetuin tilausvideopalvelu, eli niin sanottu video on demand tai lyhyemmin VOD-palvelu, Netflix iski rytinällä suomalaisiin koteihin lokakuussa 2012. Yhdysvalloissa palvelulla on kuitenkin yllättävän pitkä historia. Vuonna 1997 perustetun palvelun pääasiallinen bisnes oli alunperin postin kautta lähetettävät DVD-elokuvat. Netflix oli periaatteessa kuin postin kautta toimiva videovuokraamo, mutta sillä erolla että vuokraajat pystyivät pitämään vuokraamiaan elokuvia lainassa niin pitkään kuin halusivat normaalin kuukausiveloituksen hinnalla. Elokuvissa oli kuitenkin veloitukseen suhteutettu maksimimäärä kuinka monta DVD:tä kerralla sai pitää hallussaan. Uuden halutessaan vanha piti postittaa takaisin. Kotiin lähetettävillä DVD-levyillä oli USA:ssa erittäin suuri suosio; vuonna 2007 Netflix tiedotti lähettäneensä kymmenessä vuodessa yhteensä miljardi elokuvaa postitse.
Tämän vuoden alussa Netflix vei tilausvideopalvelut täysin uudelle aikakaudelle ja uutisoi lähtevänsä täysillä kilpailemaan niin sanotun tavallisen TV:n kanssa. Netflix toivoo mullistavansa tv:n katsomisen mallin täysin ja poistavansa katsojalukuihin ja ohjelmapaikkakilpailuun perustuvan tv-ohjelmien menestystä mittaavan tuotantomallin.
Laatusarjoja julki nopealla tahdilla
TV-mallin mullistaminen sai hyvän alun, sillä Netflixin nopealla tahdilla tänä vuonna julkaistut omat tv-sarjat ovat löytäneet niin katsojat kuin mediahuomionkin. Helmikuussa Netflix julkaisi vain palvelussa nähtävän ensimmäisen oman tv-sarjansa, poliittisen draamasarja House of Cardsin. Sarja oli erityisen kova pelinavaus palvelulle, sillä HOC:n tekijöihin listautuvat esimerkiksi menestysohjaaja David Fincher ja sarjan pääosassakin nähtävä Oscar-palkittu, pitkän linjan tähti Kevin Spacey.
Huhtikuussa seurasi toinen Netflix-tuotanto, kauhuelokuvaohjaaja Eli Rothin tuottama kauhutrillerisarja Hemlock Grove. Kuukautta myöhemmin palvelussa julkaistiin seitsemän vuoden tauon jälkeen neljäs kausi alunperin Fox:lla esitetystä hittikomediasta Arrested Development, joka tunnetaan Suomessa nimellä Sukuvika.
Myöskään rooleissa ei American Pie -elokuvista tuttujen Jason Biggsin ja Natasha Lyonnen sekä 70's Showsta tutun Laura Preponin lisäksi juuri tuttuja kasvoja nähdä. Osalla päähenkilöistä ei ole taustallaan juuri ollenkaan näyttelijäkokemusta: vartija Bennetin roolissa nähtävä Matt McGorry tunnetaan Yhdysvalloissa entuudestaan lähinnä menestyneenä personal trainerina, ja Dayan roolissa nähtävä Dascha Polanco on aiemmalta koulutukseltaan sairaanhoitaja, joka päätyi sarjaan lahjaksi saamansa näyttelemiskurssin kautta.
Ei tarvetta kisata katsojaluvuista
Palvelun luonteeseen sopivasti sarjat ladataan palveluun heti kokonaisuudessaan. Katsojille tämä on tietysti harvinaista herkkua, mutta sarjan tarjoajalle taloudellinen riski - onhan ensimmäinen kausi jo kokonaan tehty ennen kuin kukaan on nähnyt jaksoakaan. Tavallisen tv:n puolella katsojaluvuista ja parhaista ohjelmapaikoista kisaavat sarjat saavat usein kuolemantuomion jo ensimmäisen kauden aikana, jos sarja ei saavuta tarpeeksi suurta suosiota tarvittavan nopeasti. Netflix sen sijaan tiedotti Orange is the New Blackin toisesta tuotantokaudesta jo ennen kuin ensimmäinen kausi oli julkaistu. Myös se saattaa olla Netflixin sarjojen korkean tason takana: sarjoilla ei ole tavallisen tv:n puolella esitettävien sarjojen tavoin tavoitteita miellyttää katsojia, eikä käsikirjoituksia muokata ainakaan ensimmäisellä kaudella suuremman yleisön tavoittelemiseksi.
Netflix ei julkaise katsojalukujaan, eikä sen sarjojen menestystä voikaan julkisuudessa näin ollen numeraalisesti mitata. Netflixin globaalin viestinnän johtaja Joris Evans on kommentoinut verkkomedia Mashablelle, että he eivät olekaan kiinnostuneita nopeasti kasvavista suurista numeroista, vaan nimenomaan kokonaisvaltaisen laadukkaista sarjoista joiden fanikantojen kasvattaminen kestää oman aikansa.
Verkkomedian aikana kun internet on arkipäivää maailman joka kolkassa, on itsestään selvää, että television toimintamalli ja katsominen tulee digitalisoitumisen myötä muuttumaan vahvasti tulevina vuosina. Jos muutos tarkoittaa Netflixin viitoittamalla tiellä sitä, että katsojille tarjotaan entistä enemmän laatutarjontaa vapaaksi katsottavaksi koska vaan, muutos on erittäin tervetullut.
Uusimmat artikkelit
Tervetuloa, Chucky 2.0!
Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.
Will Smith lupailee suuria
Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?
Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät
Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.
Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas
Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.
Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo
Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.