Lahjakkaat lapsitähdet

Taannoisessa Oscar-gaalassa ehdolla ollut 9-vuotias Quvenzhané Wallis oli nuorin koskaan naispääosasta ehdolla ollut näyttelijä. Aloitteleva näyttelijätär teki elämänsä ensimmäisen roolityön Hushpuppyna Beast of the Southern Wild -elokuvassa vain 6-vuotiaana, mihin hänet valittiin yli 4000 hakijan joukosta.

Useimmiten niin kiiteltyjen kuin arvosteltujenkin roolien suhteen näyttelijä ei ole yksin vastuussa työstään tai oikeutettu ottamaan siitä kaikkea kunniaa. Lapsinäyttelijöiden suhteen ohjaajan rooli on kuitenkin erityisen tärkeä - jopa tärkeämpi kuin koulutettujen aikuisten kanssa työskennellessä. Lasten suhteen erittäin suuri merkitys on sillä, miten lapsi saadaan ymmärtämään ja sisäistämään elokuvan maailma. Aina sitä ei tarvitsekaan tehdä perinteisin keinoin, kuten jotkin seuraavista ikimuistoisista lapsirooleista osoittavat.

1. Shirley Temple
Elokuvahistorian virallinen "the lapsitähti", joka on nostettava listalle yksinomaan siksi, että Temple loi käsitteen lapsitähteydestä. Temple aloitti uransa 3-vuotiaana vuonna 1932, mutta nousi kansainväliseen suosioon kaksi vuotta myöhemmin elokuvasta Bright Eyes. Vuotta myöhemmin Oscar-akatemia loi uuden palkinnon Juvenile Academy Award käytännössä Templea varten, mikä myönnettiin hänelle merkittävistä saavutuksista elokuva-alalla. Tyttö oli tuolloin 6-vuotias. Temple oli aikakautensa tyypillinen moniosaaja, joka näytteli, tanssi ja lauloi, ja ensimmäinen äärimmäisen fanitettu lapsitähti, kenen ympärille rakennettiin mittava markkinointikoneisto. Templen brändillä myytiin esimerkiksi miljoonittain nukkeja, vaatteita ja astioita. Aikuistuessaan Temple vetääntyi hiljalleen elokuvista ja siirtyi useissa suuryritysten hallituksissa istumisen jälkeen politiikkaan ja päätyi esimerkiksi Ghanan ja Tsekkoslovakian USA:n suurlähettilääksi. Nykyisin 84-vuotias Temple asuu Kaliforniassa.

2. Jackie Coogan - Chaplinin poika
Jackie Coogan ei välttämättä nimenä heti sano mitään, mutta moni on taatusti nähnyt hänet yhdessä maailman ikonisimmista valokuvista. Mustavalkoisia valokuvia Charlie Chaplinista ja pienestä hattupäisestä pojasta on näkynyt vuosikymmenten ajan monessa eri käyttötarkoituksessa sisustustauluista vaatteisiin. Valokuvat ovat Chaplinin mykkäelokuvasta Chaplinin Poika (The Kid) vuodelta 1921, joka teki Cooganista yhden ensimmäisistä lapsitähdistä. Vaudeville-perinteestä ponnistava Coogan ei ollut koskaan aiemmin esiintynyt kameran edessä. Cooganin intensiiviset silmät ja kohtalokkaasti tulkitsevat kasvot toimivat Chaplinin vastaparina loistavasti. Kauniskasvoinen poika kuitenkin karskistui vanhetessaan, ja harva tunnistaisikaan Coogania miehen myöhemmästä hittiroolista. 60-luvulla Coogan näytteli Addams Family -tv-sarjassa eriskummallisen suvun isoa ja kaljupäistä Fester-setää. Coogan muistetaan myös niin sanotusta Coogan-ilmiöstä, mistä alettiin puhua kun mies haastoi äitinsä ja isäpuolensa oikeuteen näiden tuhlattua miehen lapsena tienaamat palkkiot. Tapauksen pohjalta kehitettiin laki, joka suojaa lapsinäyttelijöiden omaisuuden täysi-ikäisyyteen asti. Coogan myös osallistui aktiivisesti hyväntekeväisyyteen ensimmäisen maailmansodan uhrien puolesta ja taisteli itse toisessa maailmansodassa USA:n ilmavoimissa. Coogan näytteli harvakseltaan elämänsä loppuun asti ja menehtyi sydänhalvaukseen 69-vuotiaana.

3. Tatum O'Neal - Paperikuu
Koska Quvenzhané Wallisille ei Oscaria tänä vuonna myönnetty, historian nuorin Oscar-voittaja 
on edelleen Tatum O'Neal, joka palkittiin 10-vuotiaana naissivuosasta elokuvassa Paperikuu vuonna 1974. O'Neal ei ollut kategoriansa ainoa lapsi sinä vuonna: myös 14-vuotias Linda Blair oli ehdolla parhaasta naissivuosasta Manaaja-elokuvassa. Rikosdraamassa näyttelijäisänsä Ryan O'Nealin vastaparina näytellyt Tatum teki debyyttinsä Paperikuussa, mutta lupaavasta alusta huolimatta ei päässyt Hollywoodin tähtikaartiin. Vaikka hän tekikin muutamia rooleja, myöhemmin O'Neal tuli tunnetuksi lähinnä riitaisasta suhteesta isäänsä, väitetystä parisuhteesta Michael Jacksoniin sekä katkerista avio-ongelmistaan tennistähti John McEnroen kanssa. Vuonna 2008 O'Neal jäi kiinni crackin ostamisesta New Yorkissa. Nainen ei ollut tekemisissä isänsä kanssa 25 vuoteen, mutta nykyään yrittää luoda uudestaan suhdetta isäänsä Oprah Winfreyn tuottamassa reality-sarjassa Ryan & Tatum: The O'Neals.4. Justin Henry - Kramer vastaan Kramer
Yksi amerikkalaisen draamaelokuvan aidoimmaksi kiitelty lapsiroolisuoritus on Justin Henryn taidonnäyte avioerodraamassa Kramer vastaan Kramer. Dustin Hoffmanin esittämän Ted Kramerin poikaa Billyä näyttelevä 9-vuotias Henry sai ensimmäisen roolinsa menestyselokuvasta, kun tekijät huomasivat koekuvauksissa Henryn ja Hoffmanin välittömän yhteisen kemian. Hoffman itse on kommentoinut tunteneensa kuin Henry olisi hänen oma poikansa. Useisiin pääparin kohtauksiin hyödynnettiin improvisaatiota: kohtausta missä Billy kapinoi isäänsä vastaan ja hakee pakastimesta jäätelöä kesken ruokailun, ei ollut käsikirjoituksessa. Henry kertoi haluavansa lisätä sen kohtaukseen kun Hoffman kertoi oman tyttärensä joskus tehneen niin. Improvisoinnista oli elokuvalle selkeästi suuri etu. Kun tekijätiimi kuvausten alkuvaiheessa huomasi Henryn lausuvan vuorosanojaan teennäisen näytellysti, tiimi kielsi Henryä opettelemasta vuorosanojaan ja painotti, että pojan pitää olla enemmän oma itsensä kuin näytellä. Henry teki aktiivisemmin töitä 80-luvulla ja muutamia rooleja vielä 2000-luvullakin, mutta ei vaikuta enää kameran edessä. Nykyisin 41-vuotias mies työskentelee myynnin johtotehtävissä internet-tv-yhtiö Veohissa.

5. Anna Paquin - Piano

1980-luvulla lapsille ei Oscar-ehdokkuuksia tippunut lainkaan, mutta kun Anna Paquinille myönnettiin ehdokkuus Piano-elokuvan naissivuosasta vuonna 1993, sai 11-vuotias ansaitusti patsaan mukaansa gaalasta. Sympaattisen ja suorasasanaisen Floran roolissa nähdylle Paquinille rooli oli erityisen suuri haaste siksi, että Floran vastahahmo, Holly Hunterin esittämä äiti Ada, oli mykkä. Jos luonnollisen kommunikaation ylläpitäminen roolihahmossa on lapsinäyttelijälle muutenkin haastavaa, on se varmasti sitä varsinkin silloin kun vastanäyttelijä ei reagoi sanoin. Paquin teki useita elokuvia Pianon jälkeen, mutta on nykyään tunnettu ensisijaisesti Sookie Stackhousen roolista ronskissa vampyyrisarja True Bloodissa. 30-vuotias Paquin on naimisissa True Blood -vastanäyttelijänsä Stephen Moyerin kanssa ja synnytti ensimmäiset lapsensa syksyllä, kun pari sai kaksoset.

6. Danny Lloyd - Hohto

Stanley Kubrickin kulttiklassikko Hohdossa yksi merkittävimpiä rooleja oli tarinan pääparin eristäytyneellä Danny-pojalla, jota näytteli 6-vuotias Danny Lloyd. Kubrick oli hyvin suojelevainen Lloydia kohtaan tämän ensimmäisestä roolista, eikä halunnut kertoa pojalle tämän tekevän kauhuelokuvaa, vaan uskotteli kuvaavansa draamaa. Valmiista elokuvasta Lloydille näytettiin vahvasti leikattu versio, oikean leikkauksen elokuvasta hän näki vasta 17-vuotiaana. Alunperin Kubrick palkkasi Lloydin elokuvaan koska hän osoitti erittäin pitkäpiinaista keskittymiskykyä. Hyvä niin, sillä kohtauksesta missä Hallorann selittää hohtamista Dannylle, kuvattiin maailmanennätysmäärä ottoja: 148 kappaletta. Ei siis ihme, että kohtauksen lopullisessa leikkauksessa jäätelökulho vaihtaa itsekseen paikkaa pöydällä. Lloyd teki muutaman roolin Hohdon jälkeen, mutta ei päätynyt elokuva-alalle ja katosi julkisuudesta. Myöhemmin mies opiskeli biologian professoriksi ja nykyisin opettaa tieteitä Missourissa.

7. Catinca Untaru - The Fall
Romanialainen Catinca Untaru lienee listan kokemattomimpia näyttelijöitä, sillä IMDb:n mukaan tytön ainoa pitkä elokuvarooli on The Fall -elokuvassa. Siitä huolimatta Untarun suoritus Alexandriana Tarsem Singhin satumaisessa fantasiaepookissa on koskettavan aito ja avoin. Roolihahmonsa tavoi Untaru rakasti lapsena satuja ja tarinoita, ja kuulikin niitä usein englanninopettajaltaan, joka halusi saada tytön keskittymään. Untaru on kertonut nauttineensa myös The Fall:n kuvauksissa juuri siitä, että sai tutustua erilaisiin maailmankatsomuksiin ja kulttuureihin. Tarinan satumaisuudesta johtuen ohjaaja Tarsem ei suostunut näyttämään Untarulle koko käsikirjoitusta kerralla, vaan halusi paljastaa tarinan yllätyksellisyyttä Alexandria-hahmon tavoin myös roolin 9-vuotiaalle näyttelijälle pikku hiljaa. Nykyisin 16-vuotias tyttö asuu Romaniassa, on tehnyt roolit parissa lyhytelokuvassa ja pyörittää aktiivisesti Twitter-tiliään sekä Facebook-fanisivuaan, missä tituleeraa itseään näyttelijä-ohjaajaksi.

8. Henry Thomas - E.T.
Henry Thomas on listan ainoa lapsitähti, joka on työskennellyt myös suomalaisohjaajan kanssa. Thomas nähtiin Mika Kaurismäen Honey Baby -elokuvassa Irina Björklundin vastaparina vuonna 2004. Ensisijaisesti Thomas muistetaan kuitenkin maahan eksyneen avaruusolennon parhaana ystävänä elokuvasta E.T. Thomasin vuoden 1982 roolisuoritus sai kuitenkin ihan uuden ulottuvuuden vuosia myöhemmin, kun netissä alkoi kiertää Thomasin vaikuttava koekuvausnauha.
Silminnähden lahjakas lapsi kuuntelee nopean synopsiksen tarinasta ja eläytyy välittömästi voimakkaan tunteellisesti rooliinsa. Kun muutaman minuutin kohtaus vastalukijan kanssa pimeässä huoneessa päättyy, taustalta kuuluu Steven Spielbergin vaikuttunut ääni "Ok kid, you got the job." Nykyisin Thomas tekee tasaiseen tahtiin pienehköjä rooleja ja tv-elokuvia. Hän on luonut uraa myös muusikkona ja teki neljä biisiä Kaurismäen Honey Babyynkin.

9. Keisha Castle-Hughes
 - Valasratsastaja
Polynesian alueelta ei valtakulttuuriin juurikaan suuria tähtiä tai kulttuuri-ilmiöitä nouse, siksi olikin suuri yllätys kun uusiseelantilainen elokuva Valasratsastaja nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi vuonna 2002. Elokuvan 13-vuotias tähti, pääroolissa nähtävä Keisha Castle-Hughes repäistiin rooliin suoraan koulun penkiltä, ilman minkäänlaista kokemusta näyttelemisestä. Castle-Hughes sai roolistaan myös parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuuden, toisena polynesialaisena koskaan. Valasratsastajan jälkeen Castle-Hughes teki muutamia rooleja, joista mainittavin on Tähtien sota: episodi III - Sithin kosto -elokuvassa Naboo-planeetan kuningattarena. Castle-Hughesin ura kuitenkin hiljeni kun hän synnytti ensimmäisen lapsensa juuri täytettyään 17 vuotta. Nykyisin 23-vuotias näyttelijä asuu tyttärensä kanssa Los Angelesissa ja tavoittelee menestynyttä elokuvauraa. 


10. Giorgio Cantarini - Kaunis elämä
Nykyisin 21-vuotias Giorgio Cantarini on poikkeuksellinen lapsinäyttelijä, sillä hän on tehnyt vain kaksi pitkää elokuvaa, joista molemmista Cantarinin isää esittäneet tekijät ovat voittaneet Oscarit parhaasta miespääosasta. Vuonna 1997 Cantarini näytteli Roberto Benignin hahmon poikaa keskitysleirille sijoittuvassa elokuvassa Kaunis elämä ja kolme vuotta myöhemmin Russell Crowen hahmon poikaa elokuvassa Gladiaattori. Debyyttiroolistaan Kauniissa elämässä 4-vuotias Cantarini palkittiin mm. Young Artist Awardilla. Nykyisin nuori mies asuu äitinsä ja veljensä kanssa Italiassa eikä juurikaan ole enää julkisuudessa.

Niina Virtanen 18.04.2013 klo 19:33

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...