Maailman kuuluisimman kultamiehen 85 vuotta

Oscarin tarina sai alkunsa vuonna 1927 Hollywoodissa kun Yhdysvaltain elokuva-akatemia perustettiin. Akatemian alkuperäisenä tarkoituksena oli parantaa elokuva-alan yleistä kuvaa ja ratkoa sisäisiä kiistoja. Akatemian ensimmäinen johtaja Douglas Fairbanks Sr. päätti palkita alan tekijöitä tunnustuksella merkittävistä saavutuksista elokuvan parissa, ja tuli aloittaneeksi Oscar-palkinnon perinteen. Ensimmäinen akatemian palkintogaala järjestettiin 16. toukokuuta 1929 Roosevelt Hotellissa, missä jaettiin yhteensä 15 palkintoa. Vuoteen 1935 asti palkintoja jaettiin kaksi kertaa vuodessa, lisäksi kolmessa ensimmäisessä gaalassa palkittiin tekijöitä heidän yleisistä saavutuksistaan alalla edeltäneen puolen vuoden ajalta. Tämän jälkeen siirryttiin noteeraamaan vain yksittäisiä elokuvateoksia.


Ensimmäisestä gaalasta asti myönnetty palkinto on kuitenkin aina ollut sama: maailman tunnetuin kullattu, britanniumista valettu, miekan kanssa seisova 34-senttinen Oscar-niminen mies. Patsaan nimestä kulkee monia tarinoita, eikä nimen virallista keksijää tiedetä. Patsaan malli sen sijaan tiedetään. Patsaan suunnittelua valvonut MGM:n taiteellinen johtaja Cedric Gibbons sai houkuteltua patsaalle alastonmalliksi meksikolaisen elokuvaohjaaja-näyttelijä Emilio Fernándezin.


Wellesin Oscar huutokauppaan




Oscar-palkinnon kasvattaessa vuosien aikana merkitystään, gaalan ja patsaan suhteen on laadittu erityisiä sääntöjä. 1950-luvulla patsaalle hankittiin laillinen suoja, joka takaa että sitä ei saa myydä eteenpäin. Jos palkinnon vastaanottaja ei suostu tähän, akatemia pidättää oikeuden pitää palkinnon itsellään. Sääntöä on kuitenkin kierretty. Orson Wellesin Citizen Kanesta saama Oscar-pysti myytiin huutokaupassa vuonna 2011, kun Wellesin perikunta onnistui osoittamaan, ettei Welles koskaan allekirjoittanut mitään missä olisi suostunut missään tilanteessa palauttamaan patsaan akatemialle.

Vuodesta 1973 asti on ollut myös kiellettyä lähettää edustaja vastaanottamaan palkintoa gaalaan. 
Syynä tähän oli Marlon Brandon järjestämä boikotti, millä hän halusi osoittaa vastustavansa Amerikan intiaanien oloja Yhdysvalloissa ja tapaa miten heitä esitettiin tv:ssä. Kummisedästä parhaan miesnäyttelijän palkinnon voittanut Brando lähetti puolestaan gaalaan Sacheen Littlefeather -nimisen intiaanien ihmisoikeustaistelijan, joka oli varautunut lukemaan lavalla Brandon kirjoittaman 15-sivuisen kirjeen.

Gaalan tuottaja kuitenkin kielsi Littlefeatheria puhumasta minuuttia pidempään, ja uhkasi että tämä tullaan fyysisesti poistamaan lavalta, jos hän lukee kirjeen. Littlefeather kieltäytyi vastaanottamasta Brandon voittamaa pystiä, mutta suostui pitämään puheensa lavalla lyhyenä ja luki kirjeen koko mitassaan lehdistölle gaalan jälkeen. Oscaria jakamassa ollut Roger Moore kertoi myöhemmin julkaisemassa elämänkerrassaan, että hän vei Brandon palkinnon kotiinsa, mutta aseistettu akatemian edustaja haki sen takaisin.




Akatemiassa monia Oscar-voittajia


Oscareiden myöntämisestä vastaa valikoitu elokuva-akatemia, johon kuuluu tällä hetkellä hiukan yli 6000 jäsentä 15:sta eri elokuva-alan ammattikunnasta. Jäsenet äänestävät jokavuotisen Oscar-prosessin aikana kaksi kertaa: ensin äänestetään ehdokkaita omien ammattialojen piiristä, ohjaajat äänestävät ohjaajia, kuvaajat kuvaajia jne. Tästä on muutamia poikkeuksia, esimerkiksi ehdokkaat ulkomaisesta elokuvasta, animaatiosta ja dokumentista valitaan erityisissä näytöksissä, joissa on edustajia kaikista kategorioista. Parhaan elokuvan ehdokkaita saavat ehdottaa luonnollisesti kaikki jäsenet kaikista kategorioista.



Toinen äänestys on voittajien valinta, missä kaikki akatemian jäsenet pääsevät äänestämään kaikissa kategorioissa. Akatemiaan kuuluu monia tunnettuja jäseniä esimerkiksi Colin Firth, Julianne Moore, Christoph Waltz, Mike Leigh, Errol Morris, Wes Anderson, Bono, The Edge, Eric Clapton, Diablo Cody ja Judd Apatow.



Tänä vuonna akatemian jäsenille tarjottiin ensimmäistä kertaa mahdollisuus äänestää myös verkossa, mutta sekavan verkkokirjautumisen takia äänestys ei mennyt täysin ongelmitta, niin kuin Leffatykkikin uutisoi. Voi myös perinteinen paperilomakeäänestys välillä pettää. Jennifer Lawrence kertoi The Ellen Showssa, että hänen äänestyslomakkeensa meni postitse naisen äidille, ja äiti päätti vitsillä täyttää ja lähettää lomakkeen Lawrencen puolesta. Tapahtumasta järkyttynyt Lawrence sai kuitenkin äänestää uudelleen, sillä äiti oli täyttänyt lomakkeen väärin.



Kunnianosoituksia ja kömmähdyksiä



84 Oscar-gaalaa pitävät sisällään tietysti lukuisia hassuja tilanteita, kiusaannuttavia mokia ja elokuvahistorian suurimpia hetkiä. Yksi Oscar-historian liikuttavimpia hetkiä on eittämättä Charlie Chaplinille vuonna 1972 myönnetty elämäntyöpalkinto. Gaalayleisö osoitti 83-vuotiaalle Chaplinille kunnioitustaan seisten ja taputtaen yli viisi minuuttia - pidempään kuin koskaan Oscar-gaalassa ennen sitä tai sen jälkeen.

Toinen vuosia odotettu suuri hetki sijoittuu lähemmäs historiaan, kun Martin Scorsese voitti vihdoin ohjaus-Oscarin viiden ehdokkuuden jälkeen vuonna 2006 elokuvasta The Departed. Kun palkintoa saapuivat jakamaan kolme muuta elokuvan suurmiestä, Francis Ford Coppola, Steven Spielberg ja George Lucas, pidettiin selvänä, että pystin on mentävä Scorseselle. Olisi ollut loukkaava pyhäinhäväistys, jos tämän tason ohjaajat olisivat myöntäneet pystin Scorsesen silmien edessä esimerkiksi United 93 -elokuvan ohjaajalle Paul Greengrassille, joka oli ensimmäistä kertaa ehdokkaana.



Noloimpiin lipsahduksiin kuuluu Tom Hanksin parhaan miesnäyttelijän kiitospuhe Philadelphia-elokuvasta vuonna 1994. Hanks kiitti puheessa vanhaa opettajaansa, Rawley Farnsworthia, jota nimitti "yhdeksi Amerikan hienoimmaksi homomieheksi." Nolompi homma, että Farnshworth ei kuitenkaan ollut tullut julkisesti ulos kaapista seksuaalisuutensa kanssa. Kiusallinen tilanne oli itseasiassa niin historiallinen, että siitä tehtiin vuonna 1997 elokuva In & Out, missä Kevin Kline esittää homo-opettajaa, jonka seksuaalisuuden miehen oppilas vahingossa paljastaa saadessaan Oscarin. 



Menestyselokuvat takaavat suuret katsojaluvut

Koko akatemian historian ajan Oscareita on luonnollisesti myös kritisoitu. Ensimmäinen Oscareita boikotoinut käsikirjoittaja Dudley Nichols kieltäytyi hänelle myönnetystä palkinnosta vuonna 1935, koska vastusti akatemian ja kirjoittajien liiton välisiä ongelmia. Myös näyttelijä George G. Scott kieltäytyi hänelle myönnetystä parhaan miesnäyttelijän Oscarista vuonna 1970, koska kommentoi Oscareiden olevan "lihaparaati", minkä kanssa hän ei halua olla missään tekemisissä. Kritiikkiä on satanut myös gaalan Amerikka-keskeisyydestä ja mainstream-elokuvan suosimisesta. Pienempiä genre-elokuvia ei juhlassa juurikaan noteerata.

Mainstream näkyy myös ympäri maailmaa esitetyn gaalan katsojaluvuissa. Perinteisesti niinä vuosina kun ehdolla on pienemmän yleisön hittejä tai indie-tuotantoja, katsojaluvut romahtavat. Kun Titanic pokkasi 11 Oscar-pystiä vuonna 1998, gaalalla oli yli 57 miljoonaa katsojaa. 10 vuotta myöhemmin, 80. juhlavuottaan viettänyt gaala sai vain reilut 31 miljoonaa katsojaa. Sen vuoden paras elokuva oli Coen-veljesten itsenäinen tuotanto Menetetty maa.

Vaikka kritiikki on välillä paikallaan, täytyy muistaa että Oscar-palkinto on ennen kaikkea kunnianosoitus valitulta joukolta elokuva-alan ammattilaisia - ei millään lailla yleinen totuus siitä, mikä on hyvä elokuva. Akatemian jäsenet ovat yksilöitä, jotka äänestävät kukin loppupeleissä omien mieltymystensä mukaan. Virallisissa äänestysohjeissa kehotetaankin äänestämään sydämellä.



85. Oscar-gaala järjestetään Hollywoodin Kodak-teatterissa 24. helmikuuta. Gaalan tuottajat ovat paljastaneet, että tänä vuonna lavalla nähdään erityinen tervehdys 50-vuotiaalle brittiagentti James Bondille. Gaalan juontajana nähdään ensimmäistä kertaa Family Man -animaatiosarjan isänä tunnettu Seth MacFarlane, joka saa jännittää illan aikana myös erään palkinnon puolesta. MacFarlane on sanoittanut Ted-elokuvassa kuultavan kappaleen Everybody Needs a Best Friend, joka kisaa parhaan kappaleen Oscarista.

Kaikki tämän vuoden Oscar-ehdokkaat näkee Oscar-akatemian kotisivuilta.

Niina Virtanen 10.01.2013 klo 00:26

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...