Amerikkalaista maailmaa Emmy-gaalassa

Viimeiset neljä vuotta televisioalan merkittävimmät draamasarjan palkinnot Emmy-gaalassa pokaillut 1960-luvun mainostoimistomaailmaan sijoittuva Mad Men sai väistyä uuden trilleridraama Homelandin tieltä, kun 64. primetime Emmyt jaettiin syyskuun lopussa Los Angelesissa. Siinä missä Homeland vetoaa amerikkalaisiin katsojiin isänmaallisella juonirakenteellaan, näkyvät amerikkalaiset kiinnostuksenkohteet muissakin voittajissa. TV-elokuva-sarjassa jyrännyt Game Change kertoo rebuplikaanipoliitikko Sarah Palinista, ja komediasarjan palkintopöydän jälleen lähes täysin putsannut Modern Family erilaisista amerikkalaisista perheistä. Vaihtelua voittajien tyyliin tuo visuaaliset ja tekniset palkinnot haalinut fantasiaepookki Game of Thrones sekä pohjois- ja etelänavalle sijoittuva dokumenttisarja Frozen Planet.

 Leffatykki esittelee palkituimmista Emmy-voittajista mielenkiintoisimmat.Homeland


Mikä: Trilleridraama, joka kertoo merijalkaväen sotilas Nicholas Brodysta, joka palaa kotiin Irakin sodasta, ja CIA-agentti Carrie Mathinsonista, joka uskoo al-Qaidan käännyttäneen Brodyn Yhdysvaltojen viholliseksi. 

Ketä: Brodyn roolissa nähdään hieman tuntemattomampi kasvo Damian Lewis, joka on aiemmin nähty ensisijaisesti teatterissa. Suurelle yleisölle Lewis on tuttu erityisesti Taistelutoverit-sarjan majuri Richard Wintersina. Naispääosassa nähdään tunnetumpi Claire Danes, joka on luonut pitkän uran tv:ssä ja elokuvissa. Danesin uralla ei ole ollut selkeää megahittiä, mutta muistetuimmat roolit lienevät Baz Luhrmannin Romeo + Juliassa, Stephen Daldryn Tunnit -elokuvassa sekä Niin sanottu elämäni -tv-sarjassa. 

Palkinnot: 6 kpl: paras draama, draaman käsikirjoitus ja mies- ja naispääosa (Lewis & Danes), casting sekä draaman leikkaus. Kriitikkojen ylistämä sarja on palkittu myös merkittävimmillä Golden Globe -pysteillä.

Näkyykö Suomessa?: Ei vielä, mutta alkaa MTV3:lla ensi vuonna.
Erikoista: Homeland on presidentti Barack Obaman lempi-tv-sarja. Hän on kertonut omistavansa sarjasta myös DVD-boksin.Game Change


Mikä: Poliittinen tv-elokuva amerikkalaisesta rebuplikaanipoliitikko Sarah Palinista. Suorasanaisilla ja konservatiivisilla kommenteillaan paljon meteliä herättänyt Palin on inspiroinut jo useita satiireja sekä elokuva- ja tv-hahmoja. Tällä kertaa kuvataan vuoden 2008 presidentinvaaleja, missä Palin oli rebuplikaanien presidenttiehdokkaana.

Ketä: Päähahmo Palinia esittää pelottavan yhdennäköiseksi Palinin kanssa maskeerattu veteraaninäyttelijätär Julianne Moore (mm. Magnolia, A Single Man, The Kids are All Right). Sivurooleissa nähdään myös pitkän linjan tuttuja; senaattori John McCainina Ed Harris (mm. The Truman Show, Tunnit, Kaunis mieli) ja kampanjan strategisti Steve Schmidtina Woody Harrelson (mm. Syntyneet tappajiksi, Larry Flynt - minulla on oikeus, Zombieland).

Palkinnot: 4 kpl: paras minisarja/tv-elokuva, minisarjan/tv-elokuvan käsikirjoitus, minisarjan/tv-elokuvan ohjaus sekä minisarjan/tv-elokuvan naispääosa (Moore).

Näkyykö Suomessa?: Elokuva on näytetty maksullisella C More Emotion -kanavalla 
syyskuussa ja lokakuun alussa. Mahdollisista lisänäytöistä ei ole tietoa, mutta menestyneen elokuvan voisi olettaa saavan kanavalla vielä muutaman näytöksen, mikäli sopimukset sen sallivat.

Erikoista: Elokuvan tuottaja on Tom Hanks. Modern Family


Mikä: Pseudodokumentaarisesti kuvattu komedia kolmesta erilaisesta perheestä. Sarjassa seurataan varttuneemman miehen, Jay Pritchettin ja tämän latinovaimon ja pojan muodostamaa uusioperhettä sekä Pritchettin aikuisten lasten perheitä, joista toinen on kolmen lapsen ja kahden vanhemman muodostama ydinperhe, ja toinen miespari ja heidän adoptiotyttärensä. 

Ketä: Tunnetuin näyttelijä on 90-luvun hittisarja Pulmusista tuttu Ed O'Neill (Jay Pritchett). Muut hahmot ovat entuudestaan vähemmän tunnettuja, joskin useista on noussut Modern Familyn myötä Hollywoodin A-listan julkkiksia. Esimerkiksi Pritchettin vaimoa esittävä, syntyjään kolumbialainen Sofia Vergara on saanut paljon huomiota mediassa erityisesti ulkonäkönsä ansiosta.

Palkinnot: 5 kpl: paras komedia, komedian ohjaus, mies- ja naissivuosa (Eric Stonestreet ja Julia Bowen), äänieditointi. Sarja on voittanut parhaan komedian palkinnon koko kolmen kauden olemassaolonsa ajan.

Näkyykö Suomessa?: Kyllä, kaikki sarjan kolme kautta on näytetty MTV3:lla, viimeisin kausi on päättymäisillään. Sen lisäksi SubTV aloitti juuri sarjan näyttämisen uudestaan 1. tuotantokaudesta lähtien.

Erikoista: Toista sarjan homomiestä näyttelevä Jesse Tyler Fergusonin hahmo Mitchell tulee ensimmäisellä kaudella ulos kaapista isälleen useamman kerran, koska tämä unohtaa poikansa homouden. Idea vitsille syntyi Fergusonin omasta elämästä, sillä hän joutui kertomaan omalle isälleen homoutensa kolme kertaa ennen kuin isä oikeasti uskoi sen.Frozen Planet


Mikä: Seitsemän jaksoa pitkä BBC:n uusi luontodokumentti, joka seuraa elämää pohjois- ja etelänavoilla.

Ketä: Jääkarhuja ja arktisia susia pohjoisnavalla, jääpingviinejä ja jättiläisalbatrosseja etelänavalla.

Palkinnot: 4 kpl: paras dokumentti, dokumentin kuvaus, dokumentin leikkaus, dokumentin äänieditointi.

Näkyykö Suomessa?:
 Kyllä, Yle TV1 on esittänyt dokumentin Avara luonto -dokumenttipaikallaan helmikuussa. Mahdollisista uusinnoista ei ole tietoa.
Erikoista: Legendaarinen luontodokumenttien ääni David Attenborough selostaa BBC:n version sarjasta kokonaan, mutta Discovery Channelin versiossa vain viimeisen jakson, muuten sarjan äänenä toimii Alec Baldwin. Suomessa sarjan äänenä kuultiin pitkän linjan luontoselostaja Jarmo Heikkinen.
Game of Thrones


Mikä: Fantasiaepookki, joka perustuu Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjaan. Sarja sijoittuu Westerosin seitsemään kuningaskuntaan, missä aatelissuvut taistelevat väkivalloin rautaisesta valtaistuimesta.

Ketä: Erittäin kattavaan hahmokategoriaan kuuluu useita näyttelijöitä, joskaan ei ketään suurta Hollywood-tähteä. Tunnetuimmat lienevät Eddard Starkin roolissa nähtävä Shaun Bean (mm. Taru sormusten herrasta) ja Tyrion Lannisterin roolissa nähtävä Peter Dinklage (mm. Narnian tarinat: Prinssi Kaspian). Sarjassa esiintyy Shaen roolissa myös Tampereelle sijoittuvassa suomalaisessa Pihalla-elokuvassa näytellyt saksalainen Sibel Kekilli.

Palkinnot: 6 kpl: art direction, visuaaliset efektit, maskeeraus, puvustus, äänimiksaus, äänieditointi. Sarja oli ehdolla myös parhaan draaman ja miessivuosan kategorioissa, mutta palkittiin ainoastaan niin sanotuilla teknisillä palkinnoilla.
Näkyykö Suomessa?: Kyllä, Canal+ näytti sarjan ensimmäisen kauden keväällä 2011 ja Yle TV2 alkuvuonna 2012. Toinen kausi nähdään TV2:lla keväällä 2013.

Erikoista: Sarjassa näyttelee kokonaiset yhdeksän näyttelijää, jotka ovat aiemmin esiintyneet Harry Potter -elokuvissa. Lisäksi sarjan arvioidaan olevan vuonna 2012 laittomasti ladatuin tv-sarja - molemmat faktat kertonevat omaa kieltään sarjan tyylistä ja kohdeyleisöstä.


Toisin kuin moni luulee, mediassa tunnetuimmat primetime Emmy -palkinnot eivät ole ainoat jaettavat Emmy-pystit. Todellisuudessa gaaloja pidetään ympäri vuoden, tyypillisesti kuusi kertaa vuodessa. Vuonna 2012 on jaettu tammikuussa teknologia-Emmyt, huhtikuussa urheiluohjelma-Emmyt, kesäkuussa daytime-, eli päiväsaikaan näytettävien ohjelmien Emmyt ja lokakuussa uutis- ja dokumentti-Emmyt. Jäljellä on vielä kansainväliset ohjelmat, joita palkitaan marraskuussa.

Niina Virtanen 18.10.2012 klo 00:29

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...