Voiman pimeällä puolella

Viime vuoden syyskuussa eräs Internetin kestosuosikkiaiheista nousi jälleen pintaan: kun Tähtien sota -trilogiat ilmestyivät ensimmäistä kertaa blu-raylle, esille kohosivat taas vaihteeksi lukuisat tavat solvata George Lucasia. Samoja antipatioita kohdattiin laumoittain myös tämän vuoden puolella, kun kaikkien aikojen vihatuimpiin elokuviin lukeutuva Pimeä uhka julkaistiin teattereissa 3D:nä, ja kun minipelikokoelma Kinect Star Wars esitteli Jason Deruloa mukailevan Han Solon. En tiedä, kuinka pian seuraava vihavyöry iskee, joten kirjoitan tämän sitä odotellessa vanhojen antipatioiden pohjalta: hyvät ihmiset, lakatkaa inhoamasta George Lucasia.

Aikamatka 30 vuoden taakse olisi varmaan nykyisten Lucas-solvausten viljelijälle shokki. Takanaan kaksi ylistettyä elokuvaa, THX-1138 (1971) ja American Graffitti (1973), Lucas oli päättänyt alkaa työstämään omituista, suorastaan käsittämättömältä vaikuttavaa unelmaprojektia, joka kertoi kaukaisen galaksin hirmuvaltiaita vastaan kamppailevasta kapinallisjoukosta.

Tuota elokuvaa nimeltänsä Tähtien sota (1977) pidettiin omalaatuisuutensa vuoksi varmana rahareikänä, ja Lucas saikin taistella katkeria kamppailuja saadakseen elokuvan ja sen vaatimat uraauurtavat erikoisefektit tehtyä. Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä elokuvasta tuli kansainvälinen hitti, niin kriitikoiden kuin yleisönkin suosikki, joka saattoi laajeta trilogiaksi asti (1980, 1983).

Lucasin elokuvatrilogia lähes omakätisesti loi Hollywoodin kesäjulkaisuaikataulua nykyisin dominoivan blockbuster-konseptin, jossa erikoisefektivetoinen spektaakkeli kohdistettiin aikuisten sijasta nuorisoon ja potentiaalisesti koko perheelle. Tähtien sota olikin monelle aikansa lapselle ensimmäinen iso elokuvatapaus, joka jaettiin teatteriuudelleenjulkaisujen, Laserdiscien ja VHS:ien välityksellä nuoremmille sisaruksille ja ajan myötä myös seuraaville sukupolville.

Lisäksi Lucasin mahtavaksi kasvanut bisneskoneisto tarjosi välineet, jolla jokainen fyysinen ja henkinen lapsi saattoi kuvitella elokuvan seikkailuille lisää jatkoa. Hän tarjosi faneilleen oheistuotteita, joiden omistamisesta iloittiin. Kirjat, pelit ja monimuotoinen muovikrääsä muistuttivat faneja jostain, joka pysyisi muuttumattomana: heidän lapsuudestaan, tai tarkemmin sanottuna sen ikonisoidusta kuvasta. Star Wars ei nimittäin ollut vain vastustamattoman hyvä elokuvatrilogia vaan myös nostalgian kiillottama imagokuva kunkin katsojan lapsuuden parhaista hetkistä.

Kuolemantähden kokoinen bisnesimperiumi teki ensimmäisen ison virheliikkeensä vuonna 1997 - tai tarkemmin ottaen jo 1978 julkaistessaan Star Wars Holiday Specialin, mutta se on jo toinen tarina -, jolloin levitykseen päästettiin trilogian "erikoispainos". Siinä elokuvia oli kevyesti, mutta pysyvästi muokattu alati kehittyvien digitaali-ihmeiden avulla. Vaikka muutokset olivat kokonaisuuden kannalta kevyitä, oli niiden pelkkä olemassaolo syntiä. Lucasfilm ei ollut sörkkinyt ainoastaan filmirullaa vaan kokonaisen sukupolven merkittävintä elokuvakokemusta, heidän lapsuuttaan.

Katkeralta loukkaukselta tuntui myös kun kymmenisen vuotta sitten syntynyt uusi elokuvatrilogia, jolla oli harteillaan mahdoton tehtävä. Kuinka hyvä olisikaan episodi ykkösen pitänyt olla, jotta se ei olisi ollut elokuvahistorian isoin pettymys? Pimeä uhka (1999), Kloonien hyökkäys (2002) ja Sithin kosto (2005) saattoivat sortua repaleiseen juonenkuljetukseen, tympeisiin hahmoihin, tietokone-efektien ylikäyttöön ja mytologian riisumiseen mystisyydestä, mutta loppujen lopuksi näiden elokuvien suurin synti ei ollut olla huonoja vaan olla olemassa.

Ironia oli katkeran suloinen: Varhaisten elokuviensa kohdalla Lucas oli suivaantunut studioille, jotka muuttivat hänen töitään. Nyt kapinallisesta on tullut yhteen brändiin tyytyvä bisnesmoguli, ja kaikki Tähtien sotaan liittyvä tuntui laajentavan ensisijaisesti Lucasin pankkitiliä eikä komeaa mytologiaa. Lisäksi kaunan herätyksessä edesauttoi todennäköisesti sekin, että vanhempiensa kukkaroilla roikkuneista faneista oli nyt itse tullut maksumiehiä, joiden täytyi kustantaa katkerasti vihlovat uutuustuotteet omille lapsilleen.

Jos pieleen mennyt elokuvasarja olisi mikä tahansa muu kuin Star Wars, fanit olisivat jo hylänneet sen seuraamiseen, lopettaneet siitä valittamisen ja siirtyneet elämässään eteenpäin. Sitä paitsi, onhan Lucas sentään saanut aikaan komeitakin asioita, muun muassa luonut ylipäänsä sellaiset pienet asiat kuin Tähtien sota ja Indiana Jones sekä ollut muodostamassa edelleen aktiivisia tekniikkapioneereja kuten Industrial Light & Magic ja Pixar. Tästä huolimatta yksioikoinen valitus tuntuu jatkuvan vuodesta toiseen.

Kyllä: on vaivaannuttavuuteen asti pettymyksellistä, että täynnä lupausta ja lahjakkuutta ollut Lucas jähmettyi aloilleen. Kyllä: on ärsyttävän masentavaa, ettei alkuperäistä Tähtien sota -trilogiaa ole saatavissa muokkaamattomassa muodossa DVD:lle tai Blu-raylle. Kyllä: on sanoinkuvaamattoman raivostuttavaa, että kaikki Lucasin uudet tuotannot ovat uutta Indyä myöden roskaa. Kaikkein sietämättömintä on kuitenkin kuunnella vuodesta toiseen aikuisten ihmisten valittavan tästä - ikään kuin he eivät voisi luopua siitä ja kohdata Lucasia tai Tähtien sotaa jonain, mikä kykenee virheisiin. Ei kaikkea George Lucasin tekemiä päätöksiä tai läheskään kaikkia Tähtien sota -aiheisia oheistuotteita tarvitse alkaa rakastamaan, mutta ehkä ne voisi viimein jättää rauhaan. Edes vaihteen vuoksi.

Ilkka Hemmilä 27.09.2012 klo 17:01

Uusimmat artikkelit

Tervetuloa, Chucky 2.0!

Vuoden 1988 kauhujännäri Child's Play innoitti peräti kuusi jatko-osaa, jotka kehittivät ja laajensivat lastenlelusta tappajaksi muuttuvan riivatun nuken mytologiaa mitä oudoimmilla ja viihdyttävimmillä tavoilla.Uusi Child's Play lähtee liikkeelle siitä, miten riippuvuus esineistä voi lähteä käsistä ja luottamus moderniin teknologiaan muuttuu painajaiseksi.

Jouni Vikman

Will Smith lupailee suuria

Tarjoaako Gemini Man jotain uutta ja ihmeellistä?

Jouni Vikman

Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Egot törmäävät

Uutta Fast & Furious -elokuvaa odotellessa voi ikävää lieventää leffasarjan spin-offilla.

Jouni Vikman

Nyt on helvetti irti! Hellboy tulee taas

Guillermo del Toron Hellboysta on kulunut jo 15 vuotta ja sen jatko-osastakin yli kymmenen. Niiden tuottajat näkivät ajan kypsäksi uudelle sovitukselle alkuperäisestä sarjakuvasta.

Jouni Vikman

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...