Disneyllä tarkistetaan jatkossa käsikirjoituksia koneellisesti

Sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla räjähtää ajoittain aina uusi keskustelu siitä, onko jokin elokuva tai TV-sarja poliittisesti korrekti tai jostakin syystä mieltä kuohuttava. THR raportoi viihdejätti Disneyn ryhtyvän uusiin toimiin hyvän laadun takaamiseksi.

Disneyllä on tarkoitus käydä läpi uusia käsikirjoituksia jatkossa erityisen ohjelman ja sen algoritmien avulla. Kyseinen työkalu on nimetty GD-IQ: Spellcheck for Biasiksi. Pitkän nimen alkuosa on lyhenne sanoista Inclusion Quotient, eli sisällyttämisaste, ja loppuosa viittaa puolueellisuuden ja ennakkoasenteiden oikolukuun. Tämän työkalun tehtävä on tarkistaa käsikirjoituksista, että kaikki sukupuolet, rodut ja seksuaaliryhmät saavat niissä tasa-arvoisen käsittelyn ja helpottaa näin yhtiössä tehtäviä päätöksiä.

GD-IQ:n kerrotaan osaavan tunnistaa mm. eri etnisten ryhmien puhetapoja näyttelijöille kirjoitetuista repliikeistä sekä havaita, mihin yhteiskuntaluokkaan kukin hahmo on sijoitettu. Koneellinen tarkistus lienee muutenkin kaivattu uudistus, sillä keskimäärin yksi Hollywood studio julkaisee 150 elokuvaa vuodessa (arvio v:lta 2011), ja vain 3% tarjotuista käsikirjoituksista etenee yleensä tuotantoon asti. Luettavaa siis riittää.

Pilottihankkeen yhtenä toimijana on paremmin näyttelijän tunnettu Geena Davis (kuvassa), joka on ajanut tasa-arvoasioita perustamansa Geena Davis Institute on Gender in Median kautta jo 15 vuotta. Hänen mukaansa yhteistyö Disneyn kanssa tässä hankkeessa kestää ainakin vuoden.


Lähde: THR, The Atlantic

Kuva: Josh Hallet

R. Isoviita 09.10.2019 klo 16:54

Uusimmat uutiset

Aladdin-näyttelijöiden erikoinen työtilanne puhuttaa

Nimiosaa elokuvassa näytellyt Mena Massoud valittelee työpulaa, sivuosassa nähty valkoihoinen näyttelijä saa oman sarjan.

R. Isoviita

M. Night Shyamalan raotti leffasuunnitelmiaan

Jännitystä tulossa.

R. Isoviita

The Irishmanin jälkeen: Scorsese ja DiCaprio jälleen yhteistyöhön

Martin Scorsesen kuvaaja kertoo uudesta elokuvasta.

R. Isoviita

Ensin Sonic, sitten Cats – leffojen CGI:n saamat moitteet olivatkin ennenaikaisia?

Sonic the Hedgehog ei ole ainut ennen leffajulkaisua uudistetun ilmeen saava hahmo.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...