Tiesitkö: Remaken voi estää lain avulla

Hollywood vihastuttaa ja ihastuttaa aina välillä tuottamalla markkinoille uusia versioita aiemmin tehdyistä leffoista. Remake saattaa osoittautua totaaliseksi pannukakuksi, minkä olemassaolo vain ärsyttää alkuperäisen elokuvan faneja (kuten esim. vuonna 1998 valmistunut kierrätysversio Hitchcock-klassikko Psykosta). Yhdysvalloissa on kuitenkin olemassa laki, jonka avulla uuden version tekemisen voi jopa estää.

Tähän lakiin on vedottu jo ainakin kerran: Viime syyskuussa Perjantai 13. -käsikirjoittaja Victor Miller voitti vireille laittamansa oikeusjutun, jossa hän vaati kyseisen kauhuelokuvan oikeuksia itselleen. Tarkalleen ottaen kyse on siitä, että alkuperäisen version kirjoittaja voi lain mukaan irtisanoa sen oikeudet 35 vuoden jälkeen elokuvan julkaisusta ja vaatia nämä oikeudet takaisin itselleen. Jutun tuomarin näkemyksen mukaan Miller saa jatkossa määrätä, tehdäänkö Perjantai 13. -leffaa uusiksi vai ei.

Tämä laki antaa alkuperäisen tarinan kirjoittajalle toki myös mahdollisuuden rahastaa vanhalla työllään. Esim. Die Hardin tai Terminatorin käsikirjoittajat voivat - saatuaan oikeutensa lain kautta takaisin - myydä jollekin studiolle tekstinsä elokuvaoikeudet paljon parempaan hintaan kuin vähintään 35 vuotta sitten. Aina näin ei kuitenkaan tapahdu: esim. Paluu tulevaisuuteen -leffojen käsikirjoittaja-ohjaaja Robert Zemeckis on ollut tiukasti sekä leffansa remakea että toivottua neljättä jatko-osaa vastaan.


Lähteet: Collider, THR, The Telegraph

Kuva: Universal/Paluu tulevaisuuteen, 1985

R. Isoviita 03.10.2019 klo 13:24

Uusimmat uutiset

Jeremy Renner vastasi julkisuudessa esitettyihin koviin väittämiin

Näyttelijä on ollut ison ryöpytyksen keskellä.

R. Isoviita

The Batman: tämä leffasta tiedetään nyt

Kissanaisen näyttelijä on myös valittu.

R. Isoviita

Russell Crowe yliluonnolliseen jännitysleffaan

Luvassa pelon väristyksiä.

R. Isoviita

Joker-yleisölle pilan järjestänyt mies sai porttikiellon elokuvateattereihin

Ehkä olisi kannattanut miettiä toisenkin kerran.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...