Edesmennyt Doris Day oli muutakin kuin päivänpaisteinen hymytyttö

Hollywood-ikoni Doris Day kuoli kotonaan Kaliforniassa tänään maanantaina. Day, joka vietti huhtikuussa 97-vuotispäiviään faniensa juhlistamana, oli lehtitietojen mukaan sairastunut äkillisesti keuhkokuumeeseen.

Day, joka alkuperäiseltä nimeltään oli saksalaisten sukujuuriensa puolesta Doris Kappelhoff, tuli tunnetuksi niin pop- ja jazzlaulajana kuin näyttelijänäkin 1950- ja 1960-luvuilla ympäri maailmaa. Musiikinopettajaisältään musikaalisen lahjakkuuden perinyt Day aloitti elokuvauransa varsinaisesti jo 1940-luvun puolella, vain pari vuotta sen jälkeen kun hän oli levyttänyt ensimmäisen listahittinsä.

Valtameren romanssi -traileri:

Aluksi hänestä leivottiin musikaalitähteä leffoissa Valtameren romanssi ja Jazzityttö. Niiden siivittämänä Day roolitettiin usein myöhemminkin romanttisiin komedioihin. Hän osoitti kuitenkin pystyvänsä myös vakavampiin rooleihin, kuten rikoselokuvassa Ku Klux Klaanin merkeissä ja Alfred Hitchcockin kidnappausdraamassa Mies joka tiesi liikaa. Vaikka häntä ei milloinkaan palkittu esim. Oscarilla edes näistä suorituksistaan, hän voitti mm. useita Golden Globen Henrietta-palkintoja "maailman suosikkinäyttelijänä" ja Grammyn elämäntyöstään musiikissa vuonna 2008.

Mies joka tiesi liikaa -traileri:


Valkokankaalla usein hymyileväisenä nähty Day kohtasi siviilissä vastoinkäymisiä. Hänen ensimmäinen puolisonsa oli väkivaltainen, ja kolmannen aviomiehensä kuoltua 1968 Daylle paljastui, että hänen elokuva- ja laulu-urallaan kokoamansa miljoonaomaisuus oli tuhlattu. Tämän lisäksi puoliso oli kiinnittänyt hänet TV-sarjaan ilman hänen lupaansa.

Dayn onnistui voittaa varojaan takaisin oikeudessa. Hän jatkoi näyttelijänä vuoteen 1973 asti omaa nimeään kantaneessa TV-sarjassa, minkä jälkeen hän vetäytyi rooleista.

Day vetäytyi vähitellen myös julkisuudesta, joskin 1980-luvun alussa hän asettui tukemaan entistä vastanäyttelijäänsä Rock Hudsonia, joka oli sairastunut tuolloin tabuna pidettyyn aidsiin. Viimeiset vuotensa Day omisti eläimille, taistelemalla oman säätiönsä kautta mm. eläinkokeita vastaan. Häntä houkuteltiin palaamaan valkokankaalle mm. Clint Eastwoodin toimesta, mutta tuloksetta.

Monet Hollywood-kasvot ovat jo muistaneet edesmennyttä tähteä sosiaalisessa mediassa. Esim. näyttelijä-käsikirjoittaja Seth MacFarlane on kehottanut seuraajiaan kunnioittamaan legendaarisen Dayn muistoa. Komediatähti Goldie Hawn puolestaan totesi Dayn valaisseen monien elämää ja eläneensä omaansa arvokkuudella.


Lähteet: Deadline, THR, Variety, BBC, CNN, Twitter

Kuva: Warner Bros.

R. Isoviita 13.05.2019 klo 22:25

Uusimmat uutiset

Arvaatko, kuka Downton Abbey -tähti harkitsi paluutaan pisimpään?

Elokuva jatkaa sarjan vaiheita syyskuussa.

R. Isoviita

Tommy Lee Jones luimistelee seuraavaksi salaliittoteoreetikkona

Leffaan tulossa liuta muitakin tuttuja näyttelijöitä.

R. Isoviita

Guillermo del Toron kolmas Hellboy – nähdäänkö sitä missään muodossa ikinä?

Tämän vuoden leffasta vastasivat toiset tekijät.

R. Isoviita

Disneyllä suunnitteilla myös Bambin uusi versio

Mm. Viidakkokirjan ja Leijonakuninkaan vanavedessä.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...