Massojen suosikkielokuvat yritetään selvittää etukäteen tekoälyllä

Miltä kuulostaisi mahdollisuus tehdä massoihin uppoavia elokuvia kuin liukuhihnalta ja kahmia samalla mainiot lipputulot? Todennäköisesti monen elokuvatuottajan mielestä varmasti hyvin mielenkiintoiselta, sillä miljoonia nielevien suurproduktioiden heikko kassamenestys voi koitua tuhoisaksi. Tästä yhtenä esimerkkinä vaikkapa Renny Harlinilta 1995 valmistunut Kurkunleikkaajien saari, jonka floppaaminen käytännössä kaatoi tuotantoyhtiö Carolco Picturesin.

Yksi belgialaisyritys on kehittänyt ongelmaan ratkaisuksi tekoälyn. Sen keksintö analysoi sille syötetyn käsikirjoituksen, vertaa sitä vuosien 1970 ja 2016 välillä elokuvateatterilevityksen saaneiden leffojen käsikirjoituksiin ja kertoo sitten tuossa tuokiossa, minkälaiset ihmiset uutta leffaa kävisivät katsomassa ja kuinka laajalti.

ScriptBookiksi nimetty palvelu kertoo omilla sivuillaan, ettei se suinkaan ole enää vain kokeiluasteella, vaan sitä on jo käytetty esim. pari vuotta sitten julkaistun Passengers-tieteisdraaman menestyksen ennakointiin. Tekoäly ennusti, että kyseinen leffa saisi yksistään Yhdysvalloissa 118 milj. dollaria lipputuloja, eikä todellinen lukema (n. 100 milj. dollaria) jäänyt suuresti ennusteesta.

Palvelun käyttäminen maksaa tuotantoyhtiöille ainakin muutaman tuhatlappusen verran, mutta sen kehutaan olevan ihmislukijaa tarkempi. Toisaalta tekoälyltä puuttuu kyky antaa minkäänlaista arvoa käsikirjoituksille, joiden kaava ja tyyli on jotakin sellaista, mitä valkokankailla ei ole vielä nähty.


Lähteet: Variety, ScriptBook, Box Office Mojo

Kuva: Pixabay

R. Isoviita 07.07.2018 klo 20:41

Uusimmat uutiset

Ian McKellen ja Jennifer Hudson muuntuvat kissaihmisiksi

Cats-musikaalin elokuvaversioon on valittu liuta tähtiä.

R. Isoviita

Ohjaaja James Gunnille kenkää Guardians of the Galaxy -leffasarjasta?

Syynä vanhat puheet sosiaalisessa mediassa.

R. Isoviita

Seuraava James Bond -leffa tuonee muassaan tutunoloisen asetelman

Näyttelijöiden etsintä käy kuumana.

R. Isoviita

Keanu Reeves toppuuttelee Bill & Ted -fanien intoa

Kolmas Bill & Ted – tuleeko sitä vai ei?

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...