Massojen suosikkielokuvat yritetään selvittää etukäteen tekoälyllä

Miltä kuulostaisi mahdollisuus tehdä massoihin uppoavia elokuvia kuin liukuhihnalta ja kahmia samalla mainiot lipputulot? Todennäköisesti monen elokuvatuottajan mielestä varmasti hyvin mielenkiintoiselta, sillä miljoonia nielevien suurproduktioiden heikko kassamenestys voi koitua tuhoisaksi. Tästä yhtenä esimerkkinä vaikkapa Renny Harlinilta 1995 valmistunut Kurkunleikkaajien saari, jonka floppaaminen käytännössä kaatoi tuotantoyhtiö Carolco Picturesin.

Yksi belgialaisyritys on kehittänyt ongelmaan ratkaisuksi tekoälyn. Sen keksintö analysoi sille syötetyn käsikirjoituksen, vertaa sitä vuosien 1970 ja 2016 välillä elokuvateatterilevityksen saaneiden leffojen käsikirjoituksiin ja kertoo sitten tuossa tuokiossa, minkälaiset ihmiset uutta leffaa kävisivät katsomassa ja kuinka laajalti.

ScriptBookiksi nimetty palvelu kertoo omilla sivuillaan, ettei se suinkaan ole enää vain kokeiluasteella, vaan sitä on jo käytetty esim. pari vuotta sitten julkaistun Passengers-tieteisdraaman menestyksen ennakointiin. Tekoäly ennusti, että kyseinen leffa saisi yksistään Yhdysvalloissa 118 milj. dollaria lipputuloja, eikä todellinen lukema (n. 100 milj. dollaria) jäänyt suuresti ennusteesta.

Palvelun käyttäminen maksaa tuotantoyhtiöille ainakin muutaman tuhatlappusen verran, mutta sen kehutaan olevan ihmislukijaa tarkempi. Toisaalta tekoälyltä puuttuu kyky antaa minkäänlaista arvoa käsikirjoituksille, joiden kaava ja tyyli on jotakin sellaista, mitä valkokankailla ei ole vielä nähty.


Lähteet: Variety, ScriptBook, Box Office Mojo

Kuva: Pixabay

R. Isoviita 07.07.2018 klo 20:41

Uusimmat uutiset

Veteraaninäyttelijä avautui isänsä tylystä kommentista

Michael Douglasin isä kävi katsomassa poikaansa teatterissa.

R. Isoviita

Miksi haileffojen tekeminen on niin haastavaa?

Megalodon-ohjaaja paljastaa hankaluuden elokuvan kuvauksista.

R. Isoviita

Sarjakuvantekijä Stan Lee on poissa

Suuri Marvel-nimi oli kuollessaan 95-vuotias.

R. Isoviita

Ennio Morriconen Tarantino-kommentit johtavat mahdollisesti haasteeseen

Säveltäjälegendan väitettiin haukkuneen ohjaajaa.

R. Isoviita

Kuulu lännenkaupunki tuhoutui Kalifornian paloissa

Myös ihmishenkiä menetetty alueen tulipaloissa.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...