Brutus

Brutus

Käyttäjä, 33 fania

Oma statistiikka: Elokuvien kommentit (638)

03.02.2018 klo 02:06

Hullu tohtori

Kaikki olennainen taitaa ollakin jo tästä sanottu. Yllättävänkin väkivaltainen ja synkkä Disney-lyhäriksi. Tämä on lisäksi public domain, joten sen pystyy katsomaan ihan laillisesti Youtubesta.

Doctor XXX on muuten parodia Doctor Xstä.

rating 80,000

29.01.2018 klo 17:14

Tapahtuipa kerran metsässä

Muistan joskus kun tuntui, että aina kun laittoi viikonloppuisin television päälle niin tämä tuli sieltä. Kyseessä on jälleen äärimmäisen kliseinen "paha ihminen uhkaa söpöjä pikkueläimiä" -tyyppinen b-tason propagandapiirretty. Ilman pätevää animaatiota ja hyviä ääninäyttelijöitä tässä ei paljoa näkemistä tai kuulemista olisikaan.

rating 40,000

28.01.2018 klo 14:25

Forest This Flower Bloom

En tiedä mitä katsoin, mutta pidin siitä.

Forest This Flower Bloom kuvaa/kertoo naamioituneiden metsästäjien takaa-ajaman hevosnuken surrealistisesta matkasta hopeisen metsän läpi. Oman tulkintani mukaan tämä sijoittuu limboon tai tuonpuoleiseen ja hevosnukke kaipaa entistä elämäänsä ihmisenä.

rating 90,000

16.01.2018 klo 22:25

Brazilian Star Wars

Luulitteko ehkä Turkish Star Warsin olevan kaikkein huonoin starploitaatio-pätkä?

Luulitteko ehkä Holiday Specialin edustavan pahinta, mihin Star Warsin nimeä on kuuna päivänä kehdattu leimata?

Katsokaa tämä ja oppikaa uutta.

Brasilialaisten tuotos saa se turkkilaisen näkemyksenkin vaikuttamaan harvinaisen viihdyttävältä ja hauskalta. Tämä on vähän kuin Holiday Special jossa ne örisevät wookiet on korvattu Jar Jar Binkseillä.

rating 10,000

15.01.2018 klo 19:35

G.I. Joe: The Movie

G.I. Joe: The Movie on amerikkalaisin juttu sitten pekoninmakuisten kondomien. Tässä jos missä yhdistyy täydellisesti 80-luvun puolivälin patrioottinen hysteria chucknorrismaisen lapsekkaaseen maailmankuvaan ja He-manin hellyyttävän koomisiin visioihin. Tämä on jotain niin älytöntä, ettei nykyihmisen mielikuvitus riitä täysin ymmärtämäänkään.

Ensimmäinen kohtaus koko elokuvasta tiivistää oikeastaan kaiken oleellisen: terroristit hyökkäävät joukolla New Yorkiin ja vapaudenpatsaan kimppuun, mutta amerikkalaiset sankarit iskevät pahista kuonoon taatusti yhdessä maailman amerikkalaisimmalla tavalla väkivaltaisimmista piirrettyjen kohtauksessa koskaan. Siinä sitten vaan jenkkiliput liehuu machojen isänmaalliseten sankareiden pannessa MUTANTTIterroristeja lakoon oikein olan takaa - jopa amerikkalainen valkopääkotka osallistuu verilöylyyn!

Luonnollisesti turpasaunan taustalla jytkyttää koko ajan kasaripoppi, jonka ainut tehtävä taitaa olla muistuttaa Amerikan mahtavuudesta ja parhaudesta.

"AMERICAH!! AMERICAHH!!"
"PROTECTING FREEDOM, AMERRICAAAHH!!"
"AMERRICAN HEROOEESSS!!!!"

Upeaa viihdettä.

Elokuva itse on muuten tehty Japanissa!

rating 100,000

13.01.2018 klo 00:13

Out of the Inkwell

Animoitu Betty Boop kikkailee näytellyn elokuvan parissa ja härnää mustaa talonmiestä.

Nykyään tällaisen tekemisestä joutuisi varmaan linnaan.

rating 70,000

13.01.2018 klo 00:08

Snow-White

Tämä taitaakin olla kaikkein tunnetuin ja kiitetyin Betty Boop -lyhäri. Nimensä mukaisesti kyseessä on variaatio Lumikin tarinasta, mutta nimihahmon tilalla nähdään luonnollisesti Betty Boop itse. Animaatio on tässä aikansa priimaa.

Hassua triviaa: Betty Boopin parissa työskennellyt animaattori Grim Natwick palkattiin myöhemmin Disneylle piirtämään Lumikkia.

rating 90,000

09.01.2018 klo 23:36

Lara Croft: Tomb Raider

Tom of Raider tuli aikoinaan nähtyä kun tämä oli vielä uusi eikä toista katselukertaa ole tainnut siunaantuakaan. Tämäkin tulikin mieleen lähinnä uuden Nostalgia Criticikin vuoksi.

Tarina tässä on vähintään yhtä ohkainen kuin peleissäkin ja järkeä vieläkin vähemmän, mutta kyllä Tomb Raider kuitenkin jaksaa ihmeesti viihdyttää, vaikkei tästä paljoa mieleen loppujen jopuksi jääkään.

Tämä kai on nyt sitä sellaista aivotonta viihdettä. Kaameiden videopelileffojen genressä tämä on helposti niitä periaatteessa onnistuneempia ja lystikkäämpiä tapauksia.

rating 60,000

09.01.2018 klo 10:36

Likainen pommi

Likainen pommi on satiiri, suomalainen satiiri.

Suomalainen satiiri on vähän kuin sokea kortiton juoppo auton ratissa. Se matka voi päättyä vain kyyneliin.

rating 10,000

09.01.2018 klo 00:26

Inception

Hahaa! Tulipas vihdoin vuosikausien vitkuttelun jälkeen katsottua Inception ja kyllä tämä kaikin puolin tiukkaa settiä on; hyvin näytelty, hyvin kirjoitettu ja hyvin kuvattua tieteisjännäilyä.

Ainut isompi harmi Inceptionssa vain on, että tämä on kasvanut jonkun Matrixin tapaan vuosien varrella aivan liian isoksi, että tämän käänteistä ja yllätyksistä enää pystyisi nauttimaan, koska kaikki on jo ehditty spoilaamaan.

Tästä ei edes tarvitse mainita sanaakan juonesta tai nimetä näyttelijöitäkään, koska kaikki on todennäköisesti jo kaikilla vähänkään leffoja katsovalla jo tiedossa.

Joka ei ole koskaan kuullutkaan Inceptionista tai nähnyt ainuttakaan tämän miljardista erilaisesta parodiasta osaa varmaan nauttia tästä enemmän kuin itse.

rating 80,000

08.01.2018 klo 23:20

Gravity

"Your loyalty is very touching but it is not the most important thing in your life right now. But what IS important is GRAVITY! " - John Matrix

Tämä jos mikä on 100% erikoistehosteiden ja 3D-tekniikan luovaan käyttöön perustuvaa elokuvataidetta. Juonella tai hahmoilla ei käytännössä ole niinkään väliä, sillä tässä suurin huomio kuitenkin kiinnittyy kaikenlaisiin kieputuksiin ja kikkoihin, jotka voi toden teolla kokea ainoastaan teatterissa.

Plus. soundtrack on pirun hieno.

Kotona katsottuna:
Leffassa katsottuna:

rating 40,000

06.01.2018 klo 22:11

To Build A Fire

Hmm... mielenkiintoinen tilanne. Näyttäisi siltä, että samasta Jack Londonin novellista on ilmestynyt samana vuonna kaksi animaatiolyhäriä, joista kumpikin on kiertänyt viimeiset pari vuotta maailman festareita ja tullut samaan aikaan yleisesti saataville. Näitä ei pysty molempia tänne lisäämään, joten kommentoin tässä lyhyesti kumpaakin.

Tarina kuvaa yksinkertaisesti Yukonissa vaeltavan miehen epätoivoista yritystä sytyttää nuotiota.

Ensimmäinen on Fx Gobýn simppelisti animoitu englantilaislyhäri, ei mitään kauhean maata mullistavaa hienoja taustoja ja tasokasta soundtrackia lukuun ottamatta. Äänisuunnitelu ja ulvova erämaan äänimaailma ovat tosin himputin hienosti toteutettu!

Toinen on Olivier Vanden Bussche -nimisen animaattorin päättötyö. Tässä on huikea muutaman minuutin taidonnäyte, miten tällaiset pitäisi tehdä. Animaatio on tyylikästä, ääninäyttely mestarillista jälkeä ja dramatisointi musiikkeineen toimi likimain täydellisesti. Vähän töksähtävää loppua lukuun ottamatta tämä on huikea lyhäri.

rating 90,000

06.01.2018 klo 21:50

Ticking Away

Salaperäinen ja ankea kelloseppä työskentelee kojeidensa keskellä kun yllättäen keskiyöllä miehen luo saapuu hämyinen vieras kellonsa kanssa...

Ticking Away on pahuksen tyylikäs animaatiolyhäri. Unenomainen, jännittävä, pelottava, tyylitelty... tässä luulisi olevan vähän kaikille jotain.

Turhaanpa ei tätäkään ole maasta taivaisiin kehuttu. Huikean hieno lyhäri.

rating 90,000

06.01.2018 klo 21:34

Here's the Plan

Päivän ensimmäinen animaatiolyhäri.

Kissa ja koira perustavat leipomon, mutta kaikki ei lopulta sujukaan suunnitelmien mukaan...

Animaatio on yhden ihmisen tekemäksi nättiä ja tarina todella sievä, mutta juoni on erittäin ennalta-arvattava ja tuntuu tahmaavan muutamassa kohtaa pahasti. Enkkudubit eivät lisäksi olleet parhaat mahdolliset.

Tämä on selvästi naisen tekemä.

rating 60,000

06.01.2018 klo 14:49

Fences

Kirjoitin tästä kokonaisen arvostelunkin, mutten halua sitä julkaista etten saa jotain ikibännejä täältä.

Tämä elokuva on suora filmatisointi samannimisestä näytelmästä. "Suora" siksi, että tämä tuntuukin kuin katsoisi jotain näytelmää ja sekin ihan väärällä tavalla.

Ensinnäkin tässä on dialogia aivan liian paljon. Koko elokuvassa taitaa olla vain yksittäisiä hetkiä, jolloin tässä edes yritetään hyödyntää elokuvan keinoja tarinan varsinaiseen kertomiseen. Toisaalta sitten juoni pysähtyy monessa kohtaa kuin seinään näyttelijöiden papattaessa loputonta päämäärätöntä dialogiaan kohtauksesta toiseen.

Tämän tapahtumat myös sijoittuvat samoihin huudeihiin ja tässä toistuu uudestaan ja uudestaan samat huoneet, samat nurkat ja samat pihapiirit ilman minkäänlaista tuoretta näkökulmaa. Homma tuntuu pitemmän pelkästään tylsältä ja itseääntoistavalta.

Fencesiä on kriitikot hehkuttaneet kyynelet ja kuola valuen ties miksi elämää suuremmaksi mestariteokseksi, mutta omasta mielestäni tässä on parasta lähinnä hyvät näyttelijät ja onnistunut ajankuva. Kaikki muu on vähän niin ja näin.

rating 50,000

02.01.2018 klo 18:39

Star Wars: The Force Awakens

Tämä on nyt niitä harvoja kertoja, kun joudun miettimään suhdettani kertaalleen perusteellisesti bäshäämääni elokuvaan uudelleen ja nostamaan tähtimäärää kahdesta kahteen ja puoleen. Syynä on Last Jedi, joka käytännössä avasi silmäni tämän paremmille puolille.

Ei tässä periaatteessa mikään ole vuoden takaisesta juuri paremmaksi muuttunut, mutta nyt kun tuota mietin uudemman kerran, niin tässähän on oikeasti kaikista ongelmistaankin huolimatta ihan pätevästi muotoiltu reboot ja aloitus uudelle trilogialle. Monelle hahmolle annetaan periaatteessa sopivan simppeli alkuesittely ja pahikselle mystisyyden hohdetta, josta olisi ollut ihan hyvä ja helppo jatkaa jopa ihan kunnollista elokuvasarjaa kohti. Tämähän rebootin idea periaatteessa onkin.

Sääli, ettei Last Jedi hyödyntänyt käytännössä mitään tämän avoimeksi jääneitä juonikuvioita tai syventänyt hahmoja vaan heitti kaiken tämän tekemän positiivisemman taustatyön kerralla menemään. Rohkea ratkaisu, my ass.

rating 50,000

31.12.2017 klo 12:51

Kazaam

Ei tässä kyllä ole yhtään mitään hyvää. Puupalikan karismalla varusttu Shaq esittää tässä ghettoblasterissä asustelevaa räppäävää lampun henkeä. Juonikuvio varmaan kertoo varmaan tarpeeksi itse leffan laadusta. Jotenkin hupaisaa, että tästä suunniteltiin gaiffarille vähän isompaakin breikkiä leffamaailmaan, mutta toisin kävi. Yllättäen!

Shaq ei kyllä osaa näytellä ollenkaan, mutta oikeastaan miehen persoonallisuus taitaa olla ainut positiivinen asia koko leffassa. Shaq on todellisuudessa pahuksen sympaattinen ja äärimmäisen huumorintajuinen ihminen, enkä periaatteessa ihmettele ollenkaan miksi ukkoa ylipäänsä yritettiin elokuviin tyrkätä.

Harmi vain, ettei itse leffa toimi alkuunkaan millään inhimillisellä mittarilla.

rating 10,000

23.12.2017 klo 14:40

Sekaisin Marista

Joskus kaukaisina nuoruusvuosina tämä oli valtava hitti ja pari kertaa itsekin hymähdin. Tässä on oikeasti muutama tosi oivaltava juttukin, kuten se alun vetskariläppä, joka onnistuttiin lopulta kuitenkin ryssimään. Toinen hyvä on se kiikarikohtaus, toimii aina.

Kaikki muu taas tuntuu nykyään kauhean lapselliselta toilailulta. Ben Stillerin lumo on vuosien saatossa karissut kokonaan ja nykyään mies vaikuttaa lähinnä änkyttävältä apinalta. Tässä leffassa mies myös heittää ne mällit, jota Cameron Diaz sitten käyttää hiusgeelinä. Jes.

rating 40,000

08.12.2017 klo 22:29

Nenä

Alexander Alexeieffin Nenä pohjautuu Nikolai Gogolin samannimiseen novelliin, jonka lyhyt juonikuvaus kuuluu seuraavasti: "Tarina alkaa, kun Pietarissa asuva parturi Ivan Jakovlevitš löytää aamiaisleipänsä sisältä kanta-asiakkaalleen kuuluneen nenän. Parturi yrittää hankkiutua epämiellyttävästä löydöstä eroon mutta joutuu tekemisiin poliisin kanssa. Samaan aikaan kollegioasessori Kovaljov huomaa nenänsä puuttuvan. Pian selviää, että nenä on naamioitunut valtioneuvokseksi ja ajelee ympäri kaupunkia univormuun pukeutuneena."

Toisin sanoen melkoisen surrealistista ja hämmentävää menoa. Tässä ei lisäksi ole välitekstejä, joten seuraaminen on välillä melko hankalaa. Ihan mielenkiintoisena faktana tässä ei ole piirretty viivaakaan vaan jokainen kuva koostuu tauluun eri syvyydelle tökätyistä pienistä neuloista.

rating 60,000

08.12.2017 klo 17:20

The Big Swallow

Surrealistista brittihuumoria elokuvan alkuvuosilta. Ideana tässä on, että kuvaamisesta ärsyyntynyt mies syö kameramiehen työvälineineen.

Sisältää yhden elokuvahistorian ensimmäisistä lähikuvista.

rating 80,000

08.12.2017 klo 12:58

Rescued by Rover

Rikollisjoukko on kidnapannut vauvan, mutta rohkea sankarikoira pelastaa päivän.

Rescued by Rover on ensimmäinen koiraelokuva ja Blair ensimmäinen koiratähti.

rating 70,000

08.12.2017 klo 01:04

Habeas Corpus

Tässäpä iloinen löytö mykkäelokuvien ihmeellisestä maailmasta: Stan Laurel ja Oliver Hardy HAUDANRYÖSTÄJINÄ.

Hullu tiedemies värvää koomikkokaksikon ryöväämään hautasmaalta tuoreen ruumiin kokeitaan varten. Siinä sitten vähän läpsytellään slapstickiä ja naureskellaan.

Ei tämä kyllä kuulu Laurel & Hardy -kaksikon parhaisiin lyhäreihin, mutta mitä ihmettä minä oikein katsoin!?

rating 70,000

04.12.2017 klo 00:09

Viimeinen yksisarvinen

Klassinen kasarianimaatio, joka on näytetty moneen kertaan meikäläisessä televisiossa tekstitettynä. Tämän näkemisestä on jo jokunen vuosi, mutta tämä jäi sen verran vahvasti mieleen, että pystyy vielä kommentoimaan silkasta muistista.

Tarina kertoo Mia Farrown esittämästä yksisarvisesta, joka huomaa yllätyksekseen olevansa ainoa laatuaan. Yksisarvinen lähtee selvittämään muiden kohtaloa ja lyöttäytyy yhteen ihmisten kanssa suureen seikkailuun.

Muuten tämä oli kaikin puolin hyvä ja muistettava, mutta hahmojen designistä en tykännyt yhtään. Kaikki tässä näyttää niin kauhean nuhjuiselta ja jokaisella hahmolla sukupuolesta riippumatta on iso perunanenä.

Hieno väritys ja Christopher Lee pahiksena ovat parasta koko leffassa.

rating 70,000

26.11.2017 klo 23:20

Stenka Razin

Vaikka kotimainen Salaviinanpolttajat onkin teknisesti ensimmäinen Venäjän valtakunnan rajojen sisällä tehty elokuva, pidetään tätä kuitenkin varsinaisesti ensimmäisenä venäläisenä elokuvana. Suomi ehti taas ensin!

Stenka Razin on lyhyt katkelma samannimisen kasakkapäällikön tarinaan perustavasta näytelmästä.

Aikaansa nähden ihan keskivertokamaa, muttei mikään tajunnanräjäyttäjä.

rating 60,000

26.11.2017 klo 23:10

Trädgårdsmästaren

Toinen koskaan Ruotsissa tehty elokuva ja ensimmäinen ankkalammikossa liian järkyttävänä ja irstaana kielletty hc-mättö. Yllättäen tämä on myös erittäin hyvää tekoa, nähdäänpä tässä suomalainen Mauritz Stillerkin näyttelemässä pienessä roolissa.

Mitä sain juonesta irti, kysymys on ruotsalaisesta juhannusjuhlasta ja kielletystä rakkaudesta. Ilmeisesti tästä on jäänyt meidän päiviimme vain sensuroitu versio, sillä lopussa nuori nainen raiskataan ja murhataan, mutta tässä sekin on selvästi leikattu pois.

Hassuinta tässä on, että ensimmäinen ruotsalainen elokuva ilmestyi vasta 1912 kun taas suomessa tehtiin ensimmäiset jo 1907. Hahaa! Suomalaiset ehti kerrankin ensin!

rating 80,000

20.11.2017 klo 13:01

Teräsmies 4: Uhka Auringosta

Terskamies nelonen on niitä kädettömimpiä supersankarituhnuja, joita on tullut koskaan nähtyä. Oikeastaan tämä on kaikessa järjettömyydessään jo ihan hauskakin.

Tämä tulikin varmaan katsottua juuri SIINÄ oikeassa mielentilassa, jolla tällainen kama tuppaa toimimaan. Koko supersankarigenre oksettaa ja tulee korvista ulos ja tällaiset parodiat - vaikka sitten tahattomat camp-pierutkin - tuntuvat tähän haavaan juuri sopivalta viihteeltä.

rating 80,000

19.11.2017 klo 14:42

Cat City

Cat city on taas näitä tällaisia elokuvia, jotka on tullut katsottua vuosien varrella pariinkin otteeseen, mutta joista ei vaan saa kunnollista arvostelua tehtyä. Kyseessähän on siis unkarilainen kasarianimaatio ja jonkinlainen kotimaassaan rakastettu klassikko, jota yritettiin aikoinaan saada ihan Oscar-ehdokkaaksi asti.

Elokuvan tarina sijoittuu kissojen ja hiirten asuttamaan maailmaan, jossa kissat ovat luonnollisesti hierarkiassa yläpuolella suunnittelemassa jälkimmäisten joukkotuhoa. Hiirillä on hallussaan salaisen kissa-ansan suunnitelmat ja salainen agentti lähetetään niitä kuskaamaan professorille. Kyseessä on siis James Bond -parodiaelokuva.

Syy, miksi tämä oli aikoinaan niin suosittu, johtuu tämän legendaarisesta kässäristä, jossa viljellään sarjatulena kaikenlaisia unkarilaisia sanaleikkejä ja monimielisyyksiä. Elokuvan roisto on esimerkiksi nimeltään Teufel, joka kuulostaa unkarin kermaa tarkoittavalta "töifel" -sanalta. Kaikkien hahmojen nimet on kehitelty tähän tapaan - ja enemmän.

Harmittavampana puolena suurinta osaa tämän sanaleikeistä ei voi kääntää millekään muille kielille, joten tästä todella nauttiakseen pitää osata about täydellistä unkaria. Mukiinmenevä enkkukäännös ei tee tälle oikeutta. Suttuinen ja halpa animaatio todennäköisesti karkottaa kaikki loputkin tästä kiinnostuneet.

rating 70,000

18.11.2017 klo 21:06

Alaston satama

Kyllähän tämäkin kai ihan elokuvan yleissivistykseen kuuluu siinä missä muutkin Brandot. Erinomaisesti ohjattu ja kirjoitettu, loistavaa näyttelyä ja ikimuistoisia repliikkejä siellä täällä.

Tässä teille kunnon triviaa: tämän on kuvannut neukkuohjaaja Dziga Vertovin isoveli!

rating 90,000

18.11.2017 klo 15:08

Love's Berries

Jean on parturi, joka yrittää epätoivoisesti päästä eroon ei-toivotusta lapsesta. Myöhemmin äiti onnistuu järjestämään paperiasiat kuntoon ja mies joutuukin hakemaan hukkaamansa lapsen takaisin.

Aihe ei ole kovinkaan hauska eikä toteutuskaan kummoinen, mutta nyt voi ainakin vihdoin sanoa nähneensä Aleksandr Dovzenkon debyytin.

rating 40,000

16.11.2017 klo 20:18

Dôjôji

Dojoji perustuu vanhaan korealaiseen tarinaan buddhalaisesta munkista, joka viettää pyhiinvaellusmatkallaan yön kiinalaisen naisen kanssa. Sittemmin munkki jatkoi matkaansa ja nainen jäi yksin. Myöhemmin nainen muuttui lohikäärmeeksi ja matkasi maailman ääriin munkkinsa seurana. Tässä nainen on myös paha henki.

Jälleen Kihachiro Kawamoto vauhdissa. Tällä kertaa kyseessä on posliininukeilla ja vesivärimaalatuilla taustoilla toteutettu pieni yliluonnollinen kauhutarina harvinaisen kolkolla tunnelmalla. Miehen muiden töiden tapaan tykkäsin kyllä paljon tästäkin.

rating 80,000

16.11.2017 klo 20:02

A Poet's Life

Ei maailmasta näköjään erilainen ja kiinnostava ihan heti katsomalla lopu. A Poet's Life on kalsea japanilainen tarina kapitalistien sortamista työläisistä, jotka kirjaimellisesti haihtuvat savuna ilmaan ja raaka-aineiksi koneidensa syövereihin. Yhdestä työläisestä tulee lopulta ihmisten elämään toivoa tuova runoilija.

Teknisesti tämä taitaa olla kaikkein lähinnä jotain Juri Norsteinin cut-out -animaatioita. Värejä tässä on valkoisen ja harmaanruskean lisäksi tuskin ollenkaan. Tämä on myös mykkäelokuva.

rating 80,000

14.11.2017 klo 21:56

The Demon

Tästä voinee jo sanoa, että on tosi nicheä ja harvojen makuun. The Demon on nimittäin aitoa ja oikeaa japanilaista nukkeanimaatiota, joka onkin jo niin kulttia kamaa, ettei sitä ole koskaan Suomeen asti tainnut virallisesti kantautuakaan. Ilmeisesti posliininuket on idässä vähän isompikin juttu.

The Demon on yksinkertainen tarina demonin ja kahden metsästäjän kohtaamisesta. Metsästäjät onnistuvat katkomaan demonilta käden, jonka yliluonnollinen otus saapuu myöhemmin hakemaan takaisin.

Onpahan persoonallinen tuttavuus tämäkin.

rating 80,000

08.11.2017 klo 19:05

Säkillinen omenoita

Kaniini kerää säkillisen omenoita viedäkseen perheelleen, mutta jakaakin kaiken höveliyttään vastaan tuleville ystävilleen.

Yllätys yllästys, tykkäsin tästä kovasti. Animaatio oli nättiä ja jutun idea oli harvinaisen sympaattinen. Oma lukunsa on lystikkäältä kuulostava venäjänkielinen runoilu.

rating 80,000

04.11.2017 klo 00:29

Fire!

Kunnon wanhan liiton jännäriklassikko on nyt kuulkaas kyseessä! Brittiläinen talo on syttynyt tuleen ja urheat palomiehet saapuvat paikalle hevosten vetämillä vaunuilla. Sitten jännätään ehtivätkö sankarimme ajoissa pelastamaan talon asukkaat liekkimeren keskeltä.

Näin vanhaksi elokuvaksi tämä on yllättävänkin hyvin tehty ja parissa kohtaa jopa leikataan näyttämään palon leviämistä sankareiden ollessa vasta matkalla. Tämä taisikin olla ensimmäisiä elokuvia koskaan, jossa käytetään ristikkäisleikkausta kuvaamaan useaa eri samanaikaista tapahtumaa.

Merkkiteos.

rating 80,000

03.11.2017 klo 16:05

Life of an American Fireman

Tosi wanhan liiton toimintaklassikko. Jenkkityylisessä prameassa kämpässä syttyy tulipalo ja paikallinen palokunta rientää pelastamaan asukkaita. Kunnon hc-mättöä. Vuoden 1903 mittapuulla siis.

Käytännössä tämä on kuitenkin plagiaatti/remake vähän ennen ilmestyneestä brittiläisestä elokuvasta nimeltä Fire!.

rating 80,000

03.11.2017 klo 01:09

Duck and Cover

Tämä hassu pieni lapsille suunnattu opetuslyhäri sisältää kaiken tarpeellisen, mitä pienen kansalaisen on tiedettävä ydinaseiskun sattuessa kohdalle. Aiheen synkkyyteen nähden tämä on suorastaan surrealistisen iloinen ja täynnä iloisia piirroshahmoja, kukkia ja mehiläisiä.

Vanha klassikko.

rating 80,000

03.11.2017 klo 00:57

Little Nemo

Tässä taitaakin olla omalla tavallaan yksi viime vuosisadan merkittävimmistä lyhäreistä. Ideahan tässä menee seuraavasti: Winsor McCay oli lyönyt vetoa, että saisi siirrettyä jonkin omista sarjakuvistaan elokuvaksi. Näin syntyi kuin puolivahingossa samalla koko nykyinen animaatioelokuvan standardi työmenetelmineen päivineen. Ilman tätä lyhäriä ja Winsor McCayta ei olisi yhtään mitään.

Tämä tosin vasta pieni muutaman minuutin demo uudesta tekniikasta. Ihan hienoa jälkeä kun ajattelee minkälaista tee-se-itse -meininkiä tässä vielä oli.

rating 80,000

02.11.2017 klo 14:45

Suspense

Tässä jos missä on klassisen wanhan liiton jännärin ainekset kohdallaan: nuori nainen on yksin kotona ja taloa piirittää tämän tietämättä poliisin jahtaama rikollinen valmiina iskemään. Halloween - naamioiden yö kierrätti myöhemmin samaa ideaa.

Yllättäen näin vanhaksi jännäriksi tämä on myös harvinaisen taidolla tehty ja genren tyypillisimpiä tehokeinoja on osattu myös käyttää harvinaisen onnistuneesti. Stalkkeri esimerkiksi paljastetaan katsojalle jo ensimmäisissä kohtauksissa, samoin se ettei tarinan uhri tiedä lähestyvästä uhasta. Peruskamaa.

Näiden päälle vielä paljon innovatiivisia kameratrikkejä ja kasassa on vähintäänkin mielenkiintoinen pikku jännäriklassikko yli sadan vuoden takaa. Lois Weber oli ensimmäisiä amerikkalaisia naisohjaajajia, tässä pitäisi huhujen mukaan vielä vilahtaa nuori Lon Chaneykin.

rating 90,000

21.10.2017 klo 18:32

The Shindig

Tässä onkin hauska pala Disneyn historiaa. Tämä lyhäri sensuroitiin ja kiellettiin aikoinaan monessa maassa "eroottisen" sisällön vuoksi. Kohutussa kohtauksessa Heluna makaa sängyssä ja lukee kirjaa, panee vaatteet päälle ja menee ulos. Vaatteiden päälle laittaminen ymmärrettiin siten, että Heluna on oikeasti alasti ja kirjakin varmasti jotain likaista materiaalia!

Eihän Aku Ankkakaan käytä housuja.

rating 50,000

21.10.2017 klo 04:23

I Am a Cat

Kauan halusin nähdä tämän elokuvan ihan vain nähdäkseni minkälainen teos voikaan paljastua tällaisen nimen takaa. Leffa siis perustuu samannimiseen humoristiseen kirjaan ja sen tarina seuraa erään opettajan elämää tämän ironisia kommentteja heittävän lemmikkikissan näkökulmasta.

Elokuvana I Am a Cat on pohjimmiltaan äärimmäisen tylsä elämys, ei tätä oikein muuten voi kai sanoin kuvatakaan. Äärimmäisen tylsä elokuva, jossa dialogia on äärettömät määrät ja varsinainen sisältö kiinnostaa vain vaivoin enemmän kuin kuivuvan maalin seuraaminen. Kissan aatoksiakin kuullaan vasta aivan kaksituntisen leffan vihoviimeisessä kohtauksessa.

Tylsää. Tylsää. Tylsää.

rating 40,000

14.10.2017 klo 03:18

¡Que viva Mexico!

Tässäkään ei hirveästi ole arvosteltavaa, joten tyydyn taas lyhyeen kommenttiin.

Sergei Eisensteinilla oli alunperin suurisuuntaisia suunnitelmia Meksikon lähihistorian ja vallankumouksen tarinan kertovasta eeppisestä elokuvasta, mutta kaikenlaisten henkilökohtaisten ja tuotannollisten ongelmien vuoksi homma jäi kesken ja tässäkin on käytännössä vain epämääräinen setti projektia varten kuvattua keskeneräistä materiaalia.

Tästäkin kai on olemassa tukuittain erilaisia restauroituja versioita, joissa on koetettu ängetä mukaan vähän juontakin, näistä Aleksandrovin vuoden 1979 restauraatio taitaa olla se ainut ja virallisin. Käytännössä tämä kuitenkin on vain epämääräistä Meksiko-kulttuuritrippiä ilman kauhean kaksisempaa sisältöä.

rating 60,000

13.10.2017 klo 11:23

Bennie the Howl

Tästä tullut yritettyä kirjoittaa kokonaista arvostelua jo päiväkausia, mutta turhaan. Tämä leffahan on käýtännössä ollut täysin piilossa vuosikymmeniä, katsomani version tekstitykset olivat väärin eikä tästä taida ollakaan mitään kunnolista juonireferaattia.

Tarina kuitenkin seuraa ukrainalaista gangsteria, jonka bolshevikit lopulta panevat kuriin. Sen enempää tässä ei kai ole sisältöä, hyvin keskinkertainen leffa.

Tämän tekijät olivat ilmeisesti trotskilaisia juutalaisia, joten tuntemattomuus selittynee sillä.

rating 60,000

13.10.2017 klo 01:47

Okichi, Mistress of a Foreigner

Toinen mykkä Mizoguchi. Tällä kertaa säilynyt fragmentti on sen verran epämääräinen ja lyhyt, ettei tämän juonesta pysty sanomaan yhtään mitään. Nelisen minuuttia tanssia teatterilavasteissa... siinä se.

rating 60,000

13.10.2017 klo 01:42

Tokyo March

Mielenkiintoista alkuaikojen mykkää Kenji Mizoguchia. Michiyo on nuori, köyhien sukulaistensa luona vanhempiensa kuoltua asuva nainen, joka päätyy lopulta elättämään itsensä geishana rikkaan miehen taloon.

Kokonaista elokuvaahan ei nykyaikana enää ole mahdollista katsoa, sillä tästä on jäljellä vain puolisen tuntia materiaalia. Tarina vaikuttaa varsin tyypilliselta melodraamalta, mutta kuvauksessa on käytetty paljon käsikameraa, erikoisia kuvakulmia, häivytystä ja päällekkäistä kuvaa. Tämä tuo vähän mieleen Jean Epsteinin ja Fritz Langin 20-luvun elokuvat.

rating 80,000

04.10.2017 klo 23:45

Kagamijishi

Yasujiro Ozun tuotannon todellinen kummajainen. Kagamijishi on lyhyt dokumenttielokuva, joka kuvaa aikansa kuuluisan kabuki-tanssijan performanssia.

Ihan kiinnostava kuriositeetti, muttei tällä taida olla länsimaiselle katsojalle paljoa annettavaa pientä idän eksotiikkaa lukuun ottamatta.

rating 60,000

21.09.2017 klo 18:52

Talo

Kokeellista puolalaista animaatiota. En oikeastaan edes tiedä mitä tästä olisi pitänyt saada irti, mutta kaikenlainen hulluttelu yhdistettynä psykedeeliseen syntikkasoundtrackiin kyllä jaksoi huvittaa.

rating 80,000

12.09.2017 klo 14:42

rating 90,000

11.09.2017 klo 20:43

Dream of a Rarebit Fiend

Wanhan ajan herrasmies palaa kostean iltaman jälkeen kotiin ja näkee seuraavana yönä hämmästyttävää unta kalloaan takovista pikkupiruista ja taivaan tuuliin lentävästä sängystä.

Dream of a Rarebit Fiend on parasta ja leikkaavinta erikoistehostetykitystä mitä tähän aikaan oli saatavilla ja ainakin omasta mielestäni Edwin S. Porterin tuotannon parhaimmistoa.

En tiedä kuka hemmetin kumipää tähänkin on mennyt lisäämään "hauskoja" ääniefektejä, mutta olipa tyhmästi tehty.

Vähintään yhtä höhlää oli muuttaa alkuperäisen sarjakuvan omituisia unia aiheuttava ruoka-aine rarebitistä eli walesilaisesta jänispiiraasta pelkkään alkoholiin. Nyt nimikään ei tässä käy ollenkaan järkeen.

rating 80,000

10.09.2017 klo 22:26

Gertie the Dinosaur

Winsor McCayn Little Nemo saattoi olla ensimmäinen nykystandardilla tehty animaatiolyhäri, mutta Gertie the Dinosaur oli järjestyksessä toinen vartavasten animaatioon luotu hahmo, joka samalla popularisoi koko genren.

Ideana tässä on, että Gertie on animoitu dinosaurus, jota aikoinaan "totteli" kertojana toimivan McCayn järjestämissä live-esityksissä antamia käskyjä. Lopussa McCay sukeltaa itse osaksi animaatiota ja ratsastaa dinosauruksellaan yleisön näkymättömiin.

Nykysilmään tämä näyttää äärimmäisen primitiiviseltä, mutta täytyy muistaa ettei tämän tekoaikaan käytännössä ollut käytössä mitään muuta kuin kynä ja läjäpäin paperia. Sen enempää tietokoneita kuin muovikalvojakaan ei ollut tähän aikaan olemassakaan.

Animaatio koostuu 40 000 yksittäin piirretystä kuvasta, johon McCay joutui hahmojen lisäksi piirtämään myös yksityiskohtaiset taustat erikseen joka liuskaan ilman millinkään heittoa. Gertien animaatio on niin pikkutarkkaa, että tästä pystyy oikeasti erottamaan yksilöllisen elekielen lisäksi jopa hahmojen hengityksen!

Winsor McCay oli ehkä lahjakkain koskaan elänyt animaattori, piste. Jos miehen työjälki oli itseoppineena ja äärimmäisen primitiivisellä tekniikalla jo tätä luokkaa, mitä mahtaisikaan asian laita olla nykypäivän tietämyksellä ja vekottimilla.

rating 90,000

10.09.2017 klo 21:55

Au secours!

Tarina tämän lyhärin taustalla menee seuraavasti: Max Linder palasi tämän tekoaikaan Ranskaan ja löi Abel Gance kanssa vetoa siitä ettei megalomaanisiin spektaakkeleihin erikoistunut mies pystyisi ohjaamaan elokuvaa kolmessa päivässä. Lopputuloksena syntyi tämä lyhäri, jonka nimi tarkoittaa "Apua!".

Lyhärin tarina kertoo lyhykäisyydessään Max Linderin esittämästä miehestä, joka lyö vetoa pystyvänsä viettämään tunnin kummitustalossa huutamatta kertaakaan apua. Perinteiseen Gancen tyyliin tässä räiskitään oikein kunnolla kaikenlaisilla kikkaefekteillä. Linder itse on tässä huippuvedossa.

Mikään kaksinen mestariteos tämä hutaisten tehty lyhäri ei luonnollisesti ole, mutta historiallista arvoa tällä kyllä on: Max Linder teki vuotta myöhemmin itsemurhan ja tämä on miehen toiseksi viimeinen ja nykypäivään asti säilyneistä viimeinen elokuva.

rating 70,000

Edellinen sivu | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 13 | Seuraava sivu