Valoa kaamokseen: Gilmoren tytöt ovat palanneet

Perjantaina 25. marraskuuta on aika ladata kahvinkeittimet ja lastata maratonia varten olohuoneen pöydälle kaikki mahdolliset pikaruuat pannukakuista pitsaan - Gilmoren tytöt ovat täällä taas.


Rakastetun draamakomediasarjan ensimmäisestä jaksosta on jo 16 vuotta ja sarjan päättymisestäkin yhdeksän, mutta aika ei ole ajanut Gilmoren naisten ohi. Netflix julkaisee marraskuun viimeisellä viikolla Gilmoren tytöistä minisarjan muodossa lisäkauden "A Year in the Life", joka kuvaa naisten elämää neljän vuodenajan, eli yhden vuoden ajan. Vaikka jaksoja on vain neljä, faneille on hemmottelua luvassa, sillä jokainen jakso on lähes elokuvan mittainen, 90-minuuttinen. Uusi sarja jatkaa periaatteessa siitä mihin vanha jäi, mutta hahmot ovat toki ikääntyneet ja elämä jatkanut kulkuaan.

Kuten kaikki tosifanit tietävät, sarjan alkuperäinen luoja Amy Sherman-Palladino ei sopimusriidoista johtuen ollut enää mukana seitsemännellä, eli viimeisellä virallisella kaudella, minkä takia sitä pidetäänkin sarjan huonoimpana. Vaikka Gilmoren tytöt kuuluu monelle jatkuvasti maratoonattavien sarjojen joukkoon, moni jättää viimeisen kauden katsomatta. Mutta eipä hätää, sillä uuden kauden käsikirjoittamisesta vastaa juurikin kaiken äiti - se alkuperäinen Gilmoren tyttö - Amy Sherman-Palladino (kuvassa). Nainen on kertonut, ettei ole katsonut 7. kautta, mutta tietää kauden päätapahtumat ja johdonmukaisuuden säilyttämiseksi ne on otettu huomioon uutta kautta kirjoittaessa.

Leffatykki listasi viisi syytä, miksi Gilmoren tyttöjä on niin helppo rakastaa.

1. Hahmot

Sarjan keskiössä nähdään yksinhuoltajaäiti Lorelai ja tämän tytär Rory, sekä heidän ympärillä rönsyilevä valtava määrä ihmisiä Lorelain vanhemmista äidin ja tyttären ystäviin, koulukavereihin ja kollegoihin. Sarjan lämminhenkisyys kumpuaakin värikkäästä ja sympaattisesta hahmogalleriasta, missä pienemmätkin sivuhahmot on monisyisesti ja syvällisesti käsikirjoitettuja oman tiensä kulkijoita. Sarjan vahvuuksiin kuuluu myös erinomaisesti yhteen pelaava näyttelijäkaarti, joista moni ei ollut ennen sarjaa entuudestaan tuttu ruutukasvo. Roryn roolissa nähtävä Alexis Bledel ei ollut näytellyt koskaan aiemmin, joten Lorelai-äidin roolissa nähtävä Lauren Graham ohjasi nuorta aloittelijaa kuin tytärtään. Paria kiiteltiin heti ensimmäisen kauden aikana hienosta kemiasta, mutta Graham on myöhemmin kertonut, että todellisuudessa hän esimerkiksi halaili ja fyysisesti piti kiinni tv-tyttärestään usein sen takia, että pystyi ohjailemaan nuorta näyttelijänalkua kameran kannalta oikeisiin paikkoihin.

2. Dialogi

Olennaisimpia luonnehdintoja Gilmoren tytöt -sarjasta on sen vauhdikas, nokkela ja terävä dialogi, joita vastaavissa draamakomedioissa näkee harvoin. Tekstiä on sarjassa niin paljon, että sen jaksokohtaiset käsikirjoitukset olivat jopa 70-80 sivua pitkiä, kun normaali pituus samanmittaisissa sarjoissa on yleensä noin 45-50 sivua. Itseironinen, nopea ja älykäs dialogi kumartelee tietysti suoraan Woody Allenin kaltaisille tekijöille, ja Allenin faneille sarjan luulisikin tekevän kauppansa.

3. Populaarikulttuuriviittaukset

Jos sarjan dialogi on erityisen onnistunutta, teräänsä on hiottu myös dialogiin kirjoitetut populaarikulttuuriviittaukset. Lähes kaikki sarjan päähenkilöt viittailevat kommenteissaan milloin klassikkoelokuviin, milloin bändeihin ja milloin muihin populaarikulttuurin ja maailmanhistorian ilmiöihin. Sarjaa onkin ollut hauskaa maratoonata uudestaan vuosien mittaan sitä mukaa kun myös itse aikuistuu ja yleissivistyy - jokaisella katsomiskerralla tajuaa hieman aiempaa enemmän viittauksia. Sarjan näyttelijät ovat kertoneet, etteivät useinkaan itse tajunneet viittauksia, vaan ottivat omalla ajallaan selvää mitä milloinenkin repliikki tarkoitti tai mihin ilmiöön tekstissä viitattiin.

4. Typerät läpät ja hassut tempaukset

Vaikka Gilmoren tytöt käsitteli seitsemän kauden aikana paljon perinteisiä draamakerronnan teemoja ihmissuhteiden iloista ja suruista, menetyksestä, perheenlisäyksistä, opiskelusta ja työstä, melkein parhaiten sarjasta ovat jääneet elämään hulvattoman typerät vitsit ja tempaukset. Usein vitsien takana on sarjan eräänlainen comic relief -hahmo Kirk, joka tuntuu olevan joka jaksossa eri työpaikassa ja järjestää hämmentäviä tempauksia itsestään kaupunkilaisten iloksi tai suruksi, miten sen kukin haluaa ottaa. Milloin Kirk nähdään roikkumassa muovilaatikossa kaupunginaukiolla, milloin hän tekee itsestään outoa taide-elokuvaa, minkä haluaa esitettävän kaupungin elokuvafestivaaleilla. Allekirjoittaneen ehdoton lempikohtaus Kirkilta on tämän esittämä hulvattoman typerä nykytanssiteos, jossa hän surullisen pellen hahmoksi pukeutuneena esittää oman syntymänsä ja elämänsä legendaarisen Koyaanisqatsin tahtiin.

5. Stars Hollow

Sarjan tapahtumakaupunki Stars Hollow on kuin täydellinen amerikkalainen unelma, ilman sitä ylimielisyyttä ja patriotismia mitä kyseinen sanapari yleensä pitää sisällään. Stars Hollow on käytännössä täysi mahdottomuus, mutta valloittavan ihana. Asukasluvultaan vain muutaman tuhannen asukkaan kaupunki on täynnä hellyyttäviä kivijalkakauppoja ja kahviloita, tapahtumia, festivaaleja ja juhlia. Kaikki tuntevat toisensa ja osallistuvat yhdessä viikottaisiin town meeting -tapaamisiin, missä kaupungin pääjehu Taylorin ehdotuksille naljaillaan vienosti, mutta kaikki osallistuvat kuitenkin yhdessä järjestämään värikkäitä tapahtumia. Stars Hollowssa ei ole rikollisuutta, väkivaltaa, työttömyyttä, politiikkaa, surua tai onnettomuuksia. Sen sijaan sarjan aikana kaupungissa on esimerkiksi 24 tunnin tanssimaraton, heinäpaalilabyrintti, virkkausmaraton, piknik-korien huutokauppa, missä korin ostaja pääsee korin tekijän kanssa treffeille sekä elävien maalausten festivaali, missä kaupunkilaiset synnyttävät lavalle henkiin klassisia maalauksia elävistä ihmisistä. Stars Hollow on kuin isoäidin lämmin syli; sarjan sydän ja sielu, missä on helppo rakastaa naapureita ja olla puhumatta presidentinvaaleista.


Mitä uudelta kaudelta on siis lupa odottaa? Paljon, mikäli sarjan tekijöitä on uskominen. Sarjaan on saatu mukaan käytännössä kaikki vanhat hahmot, ainoastaan Richardin roolissa loistanut Edward Herrmann on poissa, sillä mies menehtyi vuonna 2014. Kaikki vanhat näyttelijät ovat julistaneet yhteen ääneen, kuinka paljon ovat kaivanneet sarjaa ja sen hahmoja, ja kuinka innoissaan ovat Stars Hollowhin palaamisesta. Vaikkei uutta kautta ole vielä edes julkaistu, tekijät ovat jopa vihjailleet, että olisivat hyvin innoissaan myös mahdollisesta Gilmoren tytöt -elokuvasta.

Sarjassa kuullaan myös jotain, mitä kovimmat fanit ovat odottaneet jo pitkään. Amy Sherman-Palladino kertoi varsinaisen sarjan tuotannon aikoihin, että tiesi jo vuosia ennen Gilmoren tyttöjen päättymistä neljä sanaa, joihin haluaa tarinan päättää. Koska nainen ei kuitenkaan ollut viimeisellä virallisella kaudella mukana, noita sanoja ei koskaan kuultu. Mutta nyt kuullaan - A Year in the Life päättyy noihin vuosia odotettuihin sanoihin. Mutta kuten kunnon fanin käytöstapoihin kuuluu, sanoja ei sitten spoilailla heti ensi-illan jälkeen! Jopa päätähdet Graham ja Bledel ovat julkaisseet videon, missä pyytävät että fanit eivät levittäisi viimeisiä sanoja netissä, vaan antavat kaikille mahdollisuuden kuulla ne itse.

Niina Virtanen 24.11.2016 klo 12:47

Uusimmat artikkelit

Captain Marvel on Marvel-elokuvien voimakkain hahmo

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin.

Jouni Vikman

Stephen Kingin kuollut projekti heräsi henkiin

Kauhumestari on taas kovassa huudossa.

Jouni Vikman

Ydinsukellusvene Kurskin uppoaminen siirtyi valkokankaalle

Tanskalaisohjaaja tarttui venäläisen ydinsukellusveneen tarinaan.

Jouni Vikman

Creedin ja Rockyn tarina jatkuu

Creed II on Sylvester Stallonen ideoima jatko Creedin tarinalle, joka ammentaa kaukaa Rocky-saagan historiasta.

Jouni Vikman

Kovia aikoja El Royalessa

Neljä muukalaista kirjautuu sisään El Royale -hotelliin. Siitä eteenpäin asiat menevät vain huonompaan suuntaan.

Jouni Vikman

Näytä lisää artikkeleita...